Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

S-ledningen i krismöte i dag

Socialdemokraternas verkställande utskott träffas klockan 14.30 på söndagen för ett krismöte.

Socialdemokraternas verkställande utskott, VU, träffas klockan 14.30 på söndagseftermiddagen för att diskutera partiets framtid. Mötet kan hålla på länge.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtliga VU-ledamöter deltar och någon sluttid är inte satt, säger Odd Guteland, partisekreterare Carin Jämtins presskontakt.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin har beskrivit sina känslor dagen efter Johults avgång i en i en intervju i TV 4.


– Det är både sorgligt och jobbigt.

– Vi behöver ett riktigt bra möte och måste mycket snart sätta ner foten för hur det här ska gå till. Det finns inget i stadgarna om det, det här är ju en unik situation, säger Carin Jämtin.


På frågan vad hon skulle svara om hon själv fick frågan om att bli ny partiledare är Carin Jämtin tydlig.


– Då skulle jag säga nej. Jag har redan det som jag tycker är det roligaste uppdraget.

Christer Isaksson bedömer att det är ganska troligt att Carin Jämtin blir den tillförordnade partiledaren som får styra partiet tills en ordinarie ordförande kan tillsättas av kongressen.


– Det skulle inte förvåna mig men en person som höjt sina aktier ordentligt de senaste dagarna är ju också Sven-Erik Österberg, säger Isaksson.


Men vem kommer att bli ny partiordförande när röken så småningom skingras? Christer Isaksson tror på Mikael Damberg, men nämner även andra möjliga efterträdare.


– Kandidaterna som växer fram nu är Micke Damberg, Sven-Erik Österberg, Lena Sommestad och några outsiders som Pär Nuder och Carin Jämtin. Och framåt 2013 så tror jag att det blir klart och att det blir Micke Damberg, om det blir en öppen process.
– Men förutsättningen för mitt resonemang är att man kan bygga broar mellan olika delar av socialdemokratin. Det kan man göra i en öppen process och då framstår Micke Damberg som ett framtidsnamn.


Thomas Bodström är däremot knappast ett sannolikt namn som framtida partiordförande, tror Isaksson. Bodström har inte tillräckligt stark ställning inom partiet.


– Ska man vara elak kan man säga att om alla 40-åriga kvinnor fick bestämma skulle han bli ordförande. Men jag tror inte att han har det politiska djup som krävs och jag ifrågasätter hans lojalitet. Snarare är Pär Nuder på ingång, han har trovärdighet, han är politiskt smart och har skaffat sig andra erfarenheter.

För tillfället ser det ut som om Håkan Juholt behåller sin riksdagsplats.
– Det är inte sagt något annat i alla fall, säger Odd Guteland, partisekreterare Carin Jämtins presskontakt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.