Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

S-kongress i början av nästa år

Socialdemokraternas distriktsombudsmän och sedan de 26 distriktsordförandena har i dag via telefon överlagt om partiets framtid.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under mötet med distriktsordförandena var den allmänna meningen att en extrakongress ska genomföras snarast.

-Det har varit ett sansat och lugnt samtal om hur ska den här demokratiska processen ska gå till. Och vilka datum som nu ska gälla, säger partiledaren Mona Sahlin till Aftonbladet på nätet.

Hon poängterar också att inga särskilda krav ställts på henne under eftermiddagens telefonkonferens.

Sahlin talade tidigare om maj/juni, men den allmänna uppfattningen är nu att den bör hållas tidigare för att slippa månadslånga spekulationer om vilka personer som ska leda partiet.

-Vi har en samsyn om att vi bör ha en kongress så fort det är praktiskt möjligt, säger partisekreteraren Ibrahim Baylan till TT efter de två telefonmötena, där också Sahlin deltog.

Enligt Baylan är det troliga kongressdatumet, som ska slås fast av partistyrelsen den 3 december, någon gång i slutet av februari eller första halvan av mars nästa år.

Till veckan inleds arbetet med att ta fram en valberedning så att förtroenderådet, som möts den 4 december, kan ge den mandat att börja arbeta inför kongressen nästa år. Det är Ibrahim Baylan som ska leda det arbetet.

Han vill inte säga om han har några förslag till vem som ska vara ordförande i valberedningen.

-Det var två väldigt bra möten, säger Ibrahim Baylan om de båda telefonmötena och tillägger att de "huvudsakligen" berörde processen inför kongressen.

Den som blir ordförande i den nya valberedningen får en central roll för hur partiets nya ledarskap ska se ut.

Det finns uppgifter om att den innersta kretsen gärna vill att Lena Hjelm-Wallén, som tidigare har lett valberedningen även ska få det nya uppdraget. Men det finns ett motstånd mot det eftersom hon är ansvarig för att Sahlin, liksom övriga personer i toppen, fördes fram.

Namn som nämns är tidigare finansministern Bosse Ringholm, tidigare socialministern Berit Andnor och tidigare partisekreteraren Lars Stjernkvist.

Jytte Guteland, ordförande i SSU och en av dem som satte bollen i rullning inom S genom att uppmana Mona Sahlin att alla i partiledningen ska ställa sina platser till förfogande, var besviken på fredagskvällen. Hon tycker att det är alldeles för tidigt att hålla en extrakongress i februari.

-Det är ett riktigt, riktigt vansinnigt förslag, säger hon till TT efter ett sammanträde med SSU:s förbundsstyrelse. -Vi vill ha en riktig förändringsprocess och möjlighet till ordentliga val kring verkställande utskottet och partistyrelse. Och det kräver att organisationen har tid att hinna jobba. Inte ens SSU skulle kunna ha en extrakongress med så kort varsel. Hur kan då ett seriöst parti av Socialdemokraternas dignitet ha det? Det är inte rimligt.

Jytte Guteland tolkar det nya datumbeskedet som att "partiets ledande skikt har blivit desperata" och anser att en tidigarelagd kongress "riskerar att vara ett spel för galleriet och att business as usual-gänget får fortsätta att leda partiet".