Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Beslutet i regionfullmäktige att göra E20 till fyrfilig motorväg är helt i linje med kommunernas vilja, skriver debattörerna.

S kan tacka Alliansen för E20

När vi bråkar om fundamentalt viktiga infrastruktursatsningar i Västra Götaland applåderas det på andra håll i Sverige. De fyrfältsvägar som MP avskyr byggs ändå, men inte i Västra Götaland, skriver bland andra Johnny Magnusson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson (S) har fått betala dyrt för sitt samarbete med Birgitta Losman och Miljöpartiet. För att få makten i regionen var Socialdemokraterna tvungna att svika sina egna väljare, kommunerna i Skaraborg och förstås alla trafikanter på E20. Kovändningen från S om E20 var djupt oansvarig. En trafiksäker och framkomlig väg mellan Sveriges största städer är dock en alldeles för viktig fråga för att förhandlas bort för maktens skull.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu har en majoritet i regionfullmäktige återigen tagit tydlig ställning för en utbyggnad av väg E20 till minst fyrfältsväg. Det ger Gert-Inge Andersson möjlighet att luta sig mot regionfullmäktiges majoritetsbeslut när hans samarbetspartners i det vägfientliga Miljöpartiet trilskas i de fortsatta förhandlingarna inom den styrande minoriteten. Socialdemokraterna kan nu tacka Alliansen för att vi gjort det jobb som de inte kunnat klara av själva.

Kommunerna har inte blivit överkörda i och med regionfullmäktiges beslut. Tvärtom har kommunerna enigt drivit på för Alliansens uppfattning om E20.

Viktigast är nu att Västra Götalandsregionen kan visa upp en enad uppfattning utåt vid kontakter med regering och myndigheter. Regionens uppfattning är att E20 ska byggas ut till minst fyrfältsväg.

Järnvägssatsningarna på olika håll i Västra Götaland är viktiga för ett starkt Västsverige, men vi behöver också säkra och framkomliga vägar. En utbyggd E20 ger färre olyckor, en jämnare trafik och minskar koldioxidutsläppen. Vi kan bara beklaga att det väg- och landsbygdsfientliga Miljöpartiet vägrar inse detta.

Johnny Magnusson (M)

Jonas Andersson (FP)

Kristina Jonäng (C)

Monica Selin (KD)

Mest läst