Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Karin Pleijel (MP) och Åsa Regnér (S).

S i Göteborg osams med barnministern

Ska barn till fattiga EU-migranter ha rätt att gå i skola i Sverige? Nej säger statsrådet Åsa Regnér (S). Ja, säger den styrande rödgröna minoriteten i Göteborg och får stöd av FP och KD, men inte M.

- I Göteborg spelar det ingen roll om din pappa är direktör eller tiggare, du får gå i skolan och skapa din egen framtid, säger Karin Pleijel (MP).

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon är skolkommunalråd och frågan handlar om skolgång för fattiga EU-migranters barn. I Göteborg har dessa barn haft rätt till skolgång. I praktiken har det rört sig om ett fåtal barn, under 20 stycken, är den siffra Karin Pleijel anger.

Så sent som förra veckan skrev barnminister Åsa Regnér (S) att barnen ska gå skola i sina hemländer och inte erbjudas platser i svenska kommuner. Socialdemokraterna i Göteborg har en annan uppfattning.

- Vi har kommit till en annan slutsats än ministern. Vi tycker att vi ska följa barnkonventionen och mänskliga rättigheter. Alla barn har rätt till skola, säger kommunalrådet Marina Johansson (S).

Under onsdagens kommunstyrelsemöte beslutades om en övergripande plan om insatser för socialt och ekonomiskt utsatta EU-medborgare. Oftast handlar det om människor av romskt ursprung som är medborgare i Rumänien eller Bulgarien och som tigger. Tanken är att planen ska vara gemensam för de 13 kommunerna inom Göteborgsregionen. Den handlar om vem som ska göra vad, om vård, skola och avhysningar av illegala bosättningar.

S-ministern och S i Göteborg intar alltså helt motsatta ståndpunkter när det gäller skolgång. Marina Johansson säger att det inte stämmer att barnen rycks upp från en skola i hemlandet och placeras i skola i Sverige.

- De allra flesta av de här barnen går inte i skola i Rumänien trots att det är obligatoriskt. Det finns många hinder på vägen: fattigdom, diskriminering, långa avstånd från bostaden till skolan eller att de inte har råd med skoluniform och mat.

De rödgröna politikerna menar att om barnen går i skola i Sverige kan det bli en språngbräda in i skolsystemet.

- Vi är övertygade om att familjerna och eleverna själva kommer att vilja göra allt för att barnen ska gå i skola om de får gå i skola här en tid, säger Karin Pleijel.

Martin Valfridsson, nationell samordnaren för fattiga EU-medborgare, är liksom barnministern, emot denna typ av skolgång. Han är också orolig för att det ska komma många skolbarn från Rumänien och Bulgarien. Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar tycker att det är upp till bevis för samordnaren.

- Vi har hört den retoriken i 30 år om alla möjliga grupper, utan att de farhågorna har infriats, säger han.

De rödgröna politikerna är glada över att de får stöd för planen från Folkpartiet och Kristdemokraterna i Göteborg.

- Det är en viktig principiell fråga. Den kan gälla ett barn eller hundra barn. Barnkonventionen ska gälla alla barn, alltid och överallt, säger David Lega, gruppledare för KD.

Hans parti vill utreda möjligheten att kräva ekonomisk kompensation från hemländerna för barnens skolgång.

- Det är också en principiell fråga.

Helene Odenjung, gruppledare för FP, håller med och påpekar att det rör sig om en väldigt utsatt och förföljd grupp.

- Då behöver man förhålla sig till hur verkligheten ser ut, säger hon.

Till skillnad från FP och KD anser Moderaterna inte att de här barnen ska ha rätt att gå i skolan i Göteborg.

- Vi tycker att det är rimligare att man går i skola i sitt hemland och på sitt hemspråk än att man går i ett främmande land några veckor i stöten. Det är inte så självklart vad som är barnperspektivet i det här. säger Jonas Ransgård, moderaternas gruppledare.

I planen finns inga beräkningar av kostnader.

- Vi tänker att det här ska vi klara av. Det ingår i vårt uppdrag, menar Karin Pleijel, (MP).

Övriga GR-kommuner ska ta beslut om planen, men oavsett deras beslut kommer den att gälla i Göteborg. Om ett år ska den utvärderas.

Sverigedemokraternas Lars Hansson var i kommunstyrelsen emot hela planen och menar att EU:s fria rörlighet "missbrukas".

Mest läst