Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
De flesta väljarna tappar Socialdemokraterna till Moderaterna.

S har aldrig haft ett så lågt stöd

Läget blir bara värre för Socialdemokraterna. I månadens Sifo har partiet sin lägsta siffra någonsin.

Inte ens när det såg som mörkast ut under Håkan Juholts tid som partiledare, nej aldrig någonsin sedan Sifo började mäta väljarsympatier har stödet för Socialdemokraterna varit så lågt som under januari 2016.

Sedan mätningen för ett år sedan har Socialdemokraterna tappat 6,5 procentenheter. På två år är nedgången nästan tio procentenheter – och när Sifo ställer frågan nu svarar 23,2 procent att de skulle rösta på partiet om det var val i dag.

Läs också: Analys: Ökat tryck på M-ledaren

- De har aldrig haft ett så lågt stöd, inte så länge vi har mätt i alla fall, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Bakom Socialdemokraternas katastrofsiffror finns en långsiktig nedåtgående trend. Känt sedan länge är att partiets stöd är störst i höga åldrar. Bland folk under 50 år är det bara 18 procent som skulle rösta på Socialdemokraterna.

Men det räcker inte för att förklara den stora nedgång som varit under den senaste tiden.

- Det kan inte finnas någon annan förklaring än hanteringen av flyktingkrisen. Det är ju den frågan som varit i fokus. Välfärdsfrågor som S traditionellt är starka i har kommit i skymundan, säger Toivo Sjörén.

En annan trend som hållit i sig över tid är att stödet för Socialdemokraterna är lågt i storstäderna. I januarimätningen pendlar det mellan 17,5 och 20,2 i landets tre största städer.

- Stödet har blivit ännu svagare i storstäderna, men underlaget är såpass litet att det är svårt att dra några stora växlar av det, säger Toivo Sjörén.

De flesta väljarna tappar Socialdemokraterna till Moderaterna, som i januarimätningen ökar med 3,5 procentenheter sedan mätningen i december. Strömmen från Socialdemokraterna till Moderaterna ser Toivo Sjörén i första hand som ett tecken på missnöje med regeringens politik.

- Moderaterna har inte fått ut sina stora frågor, som skatter och ekonomi.

Den senaste veckan har det stormat ordentligt kring Kommunal, efter Aftonbladets avslöjanden om spritdränkta fester och gratis semestrar och andra förmåner för fackförbundets toppar. Men enligt Toivo Sjörén syns i vart fall inga förändringar i stödet bland de LO-anslutna. Och nedgången har varit lika stor under hela mätperioden, så det syns inte förändring efter det att utrikesminister Margot Wallström drogs in i skandalen kring Kommunal.

- Men man kan inte utesluta att det blir en belastning på längre sikt. Vi vet ju till exempel hur länge Toblerone-affären påverkade förtroendet för Mona Sahlin.

Skillnaden mellan blocken är signifikant.

Alliansen har 42,71 procent, vilket är en ökning med 4,1 procentenheter sedan förra mätningen.

De rödgröna har 37,2 procent, en nedgång med 2,75 procentenheter sedan förra mätningen.

Vänstern och Miljöpartiet står i princip stilla sedan decembermätningen. MP har tappat en procentenhet sedan valet, men har inte tappat ytterligare efter omläggningen av regeringens migrationspolitik.

Kristdemokraterna har klättrat upp till 4,4 procent och har hittat nya väljargrupper. Tidigare var partiet starkast bland kvinnor över 50 år. Nu är en majoritet av partiets sympatisörer under 50 år.

Jämfört med föregående mätning

En förändring i förhållande till föregående mätning skall, för att vara utanför den statistiska felmarginalen, vid ett urval om 1.948 intervjuer vara större än:

±2,6 procentenheter för s ±2,7 procentenheter för m

±1,5 procentenheter för mp ±1,5 procentenheter för l

±1,7 procentenheter för v ±1,6 procentenheter för c

±2,4 procentenheter för sd ±1,3 procentenheter för kd

±0,8 procentenheter för fi

Den här gången är det således bara förändringarna för S och M som ligger utanför felmarginalen.

Vid en enskild mätning

Den statistiska felmarginalen för en enskild mätning vid ett urval om 1.948 personer är

±1,9 procentenheter för s ±1,9 procentenheter för m

±1,0 procentenheter för mp ±1,1 procentenheter för l

±1,2 procentenheter för v ±1,1 procentenheter för c

±1,7 procentenheter för sd ±0,9 procentenheter för kd

±0,6 procentenheter för fi

Mest läst