Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Gripen-planen står redo för krigsinsats i Libyen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

S godtar Natoledning

Natos övertagande av ledningen i Libyeninsatsen innebär att Sverige snart kan vara med i kriget. Jas Gripen-planen står redo och de flesta av politikerna accepterar att Nato har kommandot. Men oppositionen säger inte ja villkorslöst.

Socialdemokraterna accepterar att Nato leder FN-insatsen i Libyen men det innebär inte ett villkorslöst ja till svenskt deltagande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Vi ser inget problem med att Nato leder operationerna i Libyen. Så länge FN har gett mandat spelar det ingen roll om det är Nato, EU eller någon annan som har det formella kommandot. Det avgörande är att det hela vilar på folkrättslig grund i och med FN-beslutet, säger Urban Ahlin, utrikespolitisk talesman för Socialdemokraterna.

Han anser dock att det är att föredra att Nato leder operationerna i stället för Frankrike.

-Det är bättre med en regional organisation än ett enskilt land, säger han.

Han tillägger samtidigt att Socialdemokraterna inte automatiskt nu ger sitt godkännande till ett svenskt deltagande.

-Nato måste först komma med en förfrågan, och det avgörande är hur denna förfrågan ser ut. Vi kommer att titta mycket noga på vad det är Nato vill att vi ska göra, säger han.

Allan Widman, folkpartiets försvarspolitiske talesman, tror att oklarheterna kring Natos kommando - hur långt det ska sträcka sig - löser sig efterhand. Han räknar med att hela operationen blir ledd av försvarsalliansen i slutändan.

-Jag är väldigt glad att Nato tar hand om detta. I ett kort lopp har nog Frankrike kapaciteten att klara det hela på egen hand, men i det långa loppet är nog Nato bäst, eftersom man nog måste planera för att konflikten kan bli långvarig och pågå i månader, till och med år, säger han.

Fredrik Reinfeldt var uttryckte sig också positivt om Natos ledninsövertagande efter dagens EU-toppmöte.

-Det blev viktigt att svara på ledningsstrukturfrågorna. Det syns tydligt nu att Nato tar över flygförbudszonen och jag tror också att de har tänkt sig att sköta de maritima övervakningszonerna, i vattnen utanför Libyen. Diskussionen fortsätter med hur man genomför de delar som handlar om att skydda civila, den del som varit helt central av säkerhetsrådsresolutionen, förklarade statsminister Fredrik Reinfeldt efter EU-toppmötet i Bryssel.

-Vi är nu inbjudna till ett möte i London på tisdag och vi räknar med att det fram till dess har klarlagts exakt hur uppdelningen av de här delarna ser ut. Sverige utesluter ingenting, varken humanitärt eller militärt deltagande. Men det måste bygga på en fråga från de som får ledningsansvar och skulle det komma till militär insats kräver det brett stöd i Sveriges riksdag.

-Det här är en process som löper fram till tisdag och jag hör dessutom att det handlar om fler länder, inte bara i Europa utan också i arabvärlden, länder som är under diskussion för att komma med i den här utbyggda koalitionen.