Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

S-framgångar tvingar M att agera

Valet av ny partisekreterare visar att Moderaterna nu på allvar insett att det är ett nytt politiskt läge i Sverige. – Det är något jag tar på stort allvar. Nu handlar det om att jobba snabbare och smartare, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Därmed ger han väl också förklaringen till varför Sofia Arkelsten inte höll måttet. Några större försök att rädda hennes ansikte gjordes inte på en hastigt sammankallad presskonferens på fredagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Hon vill ha en delvis annan inriktning på sitt liv och jobba med andra frågor, något vi återkommer till, sade Reinfeldt.

Med Kent Persson förväntar sig Reinfeldt nu ett högre tempo i Moderaternas förnyelsearbete. I centrum står frågorna om hur jobben ska bli fler, om valet 2014 ska vinnas.

– Det är en oerhört tuff uppgift. Moderaterna står inför att försöka vinna ett tredje val i rad, säger Reinfeldt.

Stort allvar

Att S nu går framåt i opinionen beror på att partiet i stor utsträckning accepterat alliansregeringens politik, vilket illustrerar Moderaternas dominans i svensk politik, enligt Reinfeldt.

– Det har också inneburit att de kortsiktigt har vunnit starkt opinionsstöd. Och det är något jag tar på väldigt stort allvar, säger han.

Reinfeldt ägnade stor del av presskonferensen åt att kritisera Socialdemokraternas brister. Så även den nye partisekreteraren, som underströk att valrörelsen börjar nu.

– Vi ska se till att vara det mest regeringsdugliga alternativet, sade Persson.

Förordar MP-samarbete

I övrigt lät han ungefär som Reinfeldt och framhöll behovet av att finnas ute bland vanliga människor och lyssna in deras vardagsproblem. Något för övrigt även Sofia Arkelsten framhöll när hon tillträdde i oktober 2010.

Persson har varit en stridbar kommunalpolitiker i Örebro, där han samarbetat med bland andra Miljöpartiet i opposition – ett samarbete han också velat se på riksnivå. Förra året uppmanade han Reinfeldt att bjuda in språkrören till samtal om regeringsbildning.

Han har även fått kritik lokalt för att ha bjudit in en avhoppad Sverigedemokrat till den borgerliga oppositionen. Varför han är bättre lämpad än Sofia Arkelsten som partisekreterare vill han inte säga.

Själv lät sig Arkelsten inte intervjuas på fredagen. "Jag har mina skäl och jag återkommer om det politiska. Jag har bestämt mig och jag behöver förändring", sade hon i ett skriftligt uttalande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.