Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Så vill vi bygga ut rot och rut

Miljöpartiet vill utveckla rut-avdragen. Det handlar inte om lönedumpning, utan om att gynna återbruk och skapa nya jobb. Det diskuterar vi gärna med andra partier, skriver bland andra Janine Alm Ericsson (MP).

Att köpa tjänster i stället för varor minskar belastningen på miljön och skapar en mer cirkulär ekonomi. I dag slängs enormt mycket som duktiga yrkespersoner skulle kunna reparera och ge nytt liv. Miljöpartiet föreslår halverad moms på reparation av cyklar, kläder och skor. Vi föreslår också att rut-avdraget ska omfatta reparation av vitvaror i bostaden.

I höstas kom regeringen överens med de borgerliga partierna om rut-avdrag för trädgårdsarbete, flyttjänster och IT-tjänster i hemmet. Miljöpartiet var pådrivande eftersom det har stora fördelar för miljön och skapar jobb åt nyanlända.

För att alla som flytt till Sverige ska kunna starta sina nya liv behöver de snabbt komma i arbete. Regeringen gör redan mycket, men ännu mer behövs. Miljöpartiet vill stimulera tjänstesektorn, så att nya företag växer fram och de som redan finns får lättare att anställa och utvecklas.

En del av dem som kommer hit har erfarenhet från hantverksyrken som det råder brist på i Sverige. Det gör vi klokt i att ta vara på. Men det innebär inte att vill dumpa löner. Breddat rut och sänkt moms på vissa reparationer kan skapa jobb med bra inkomster och villkor.

Regeringen har däremot tagit bort rut-avdraget för poolrengöring och läxhjälp. Det betyder inte att Miljöpartiet ogillar rut, bara att det finns andra branscher som har högre prioritet. Att avdragstaket sänks berör få.

Praktisk miljöpolitik

Rot-avdraget kan användas för praktisk miljöpolitik på samma sätt som rut. Miljöpartiet gick till val på att utöka rot för renovering av hyreslägenheter och effektivare energianvändning. Regeringen ger nu i stället riktat stöd till renovering och energieffektivisering, och dessutom historiska summor till att bygga nytt. Det är nödvändigt på grund av den skriande bostadsbristen. Men vi tycker fortfarande att stödet för renovering och energieffektivisering av hyresrätter ska utvecklas.

Miljöpartiet driver på för en grönare ekonomisk politik. Då är satsningar på tjänstesektorn självklart. Det är bra för jobben, för etableringen av nyanlända och för branscher som har lägre belastning på miljön. Vi vill gärna diskutera fler åtgärder med partier som ser de stora fördelarna med detta.

Janine Alm Ericsson (MP)

ekonomiskpolitisk talesperson

Rasmus Ling (MP)

skattepolitisk talesperson

Elisabet Knutsson (MP)

näringslivspolitisk talesperson

Marco Venegas (MP)

arbetsmarknadspolitisk talesperson

Mest läst