Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
enkät

Så tycker klubbarna om maskeringsförbud

Såhär tycker klubbarna om maskeringsförbud.

1. Vad anser ni om maskeringsförbud?

2. Vad är viktigast för att komma tillrätta med "problemsupportrar"?

3. Hur ser problembilden ut på era läktare?

DENNIS ANDERSSON, klubbdirektör, BK Häcken.

1. Det är självklart att det ska finnas. Det finns ingen anledning att dölja sitt ansikte när man går på fotboll. Jag ser inte argumentet för det.

2. Jag tror samordningen mellan polis och klubbar är viktig. Och att polisen har en större acceptans, i stor utsträckning är det här ett samhällsproblem och inte bara ett fotbollsproblem.

3. Vi har ett maskeringsförbud på Bravida Arena och vi har inte haft såna här problem. Men vi har ändå ett förbud för att markera.

MIKE SAHLÉNIUS, säkerhetschef, IFK Göteborg.

1. Vi har redan maskeringsförbud på våra matcher så vi är helt för ett förbud.

2. Det är en väldigt komplex fråga. Men jag tror att det viktigaste är att vi gör så att risken ökar för att de som bryter mot regler åker fast.

3. Det är inte ett gigantiskt problem, men ett problem. På våra matcher är det en handfull, 5–10 personer, i snitt som använder maskering. Många av dem gör det bara för att skoja och peta ett finger i ögat mot oss.

ERIK BERGQVIST, Marknadschef, Gais.

1. Fullständigt verkningslöst då det inte finns ett verklighetsförankrat åtgärdstänk. Ett maskeringsförbud där man ogenomtänkt skall in och upprätthålla förbudet på läktarna kan vara direkt förvärrande och skapa ännu mer problem. För att maskering skall försvinna bör man istället se över uppkomsten till maskeringen från första början.

2. Generellt så är det viktigast att hitta vägar att kommunicera med supportrar som har ett normavvikande intresse och förmedla hur ett visst beteende uppfattas och påverkar en större helhet. I grund och botten är majoriteten av problemsupportrar just supportrar. De som i GAIS kan uppfattas som problemsupportrar är också några av de som tillför allra mest till föreningen på många andra plan.

3. Maskering sker uteslutande i samband med pyroteknikanvändning. Det har inte hänt under min tid i GAIS att det står maskerade människor på läktarna vid andra tillfällen och med andra syften. Problembilden är således kopplad till en kort period och till ett specifikt förbud som man väljer att bryta mot för att undkomma identifiering.

Mest läst