Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Så suddar du ut ditt digitala fotavtryck

Varje dag loggar miljontals svenskar in på Facebook, Instagram, Snapchat och andra sociala medier för att dela tankar, länkar och bilder. Vad händer med informationen sen?

– Jag brukar tänka att har jag väl lagt upp något så finns det alltid kvar på ett eller annat sätt, som i konversationer eller skärmdumpar. Om jag inte vill att det ska spridas så tar jag det inte via text, säger kommunikationsstrategen Maria Gustafsson.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Läs också:Experter: Oron är obefogad

 

Sajten DeleteMe tar betalt för att sopa undan allt som läggs upp om dig på internet. Flera hemsidor och appar erbjuder liknande tjänster för den som har lik i garderoben, vill ha en digital nystart eller bara har tröttnat. Vi har sammanställt en guide för att gå ur de populära medierna, och bedömt hur svårt det är.

Guide: Så går du ur

Facebook

Facebook gör det mesta och lite till för att hålla kvar sina användare. Du kan deaktivera kontot, vilket innebär att dina uppgifter sparas om du önskar ta en paus till synen av snyftbilder som Facebook skickar.

För att radera kontot loggar du in på kontot och går till länken https://www.facebook.com/help/delete_account och trycker på "Avsluta konto", vilket i sig bara är en begäran. Det är viktigt att användaren avslutar alla portaler som är kopplade till kontot (som appar), vilket görs under inställningar. Under två veckor får du inte logga in på kontot alls får då måste processen börjas om. Facebook hävdar att det tar 90 dagar att radera alla foton, uppdateringar och annat på kontot. Även om dina mejlkonversationer plockas bort från din inkorg sparas de alltid hos mottagaren.

Ett tredje alternativ är göra en minnessida. Det är ett alternativ om en person har avlidit.

Svårighetsgrad: Krångligt.

Källa: Facebook support, lifehacker.com

LinkedIn

För att radera går användaren till "Sekretess och inställningar", därefter till "Konto" -> "Användbara inställningar" -> "Avsluta konto", enligt sajtens hjälpcenter. Att avsluta kontot är enkelt, men enligt flera forum råder det osäkerhet kring hur mycket som sajten arkiverar om dig efter avslutat konto.

Svårighetsgrad: Enkelt.

Källa: LinkedIn:s hjälpcenter, 99mac.se.

Twitter

Till skillnad från Facebook är ett twitterkonto enkelt att radera. Det görs under kontoinställningarna där användaren klickar i att kontot ska deaktiveras. Därefter fyller användaren i sitt lösenord. Inställningarna gäller bara om användaren inte loggar in under de närmsta 30 dagarna. Konversationer som användaren har nämnts i finns kvar hos andras twitterkonton, men det borttagna kontot raderas. Kan inte tas bort via telefonen, utan måste göras på twitter.com.

Svårighetsgrad: Enkelt

Källa: Twitters hjälpcenter.

Snapchat

Snapchat har byggt sitt varumärke på att det går att dela upplevelser med vänner utan att det sparas. På senare tid har säkerhetsbrister uppmärksammats och kontraappen Snaphack, som gör det möjligt att spara all information från Snapchat, har lanserats.

För att avsluta ett Snapchatkonto loggar användaren in på snapchat.com och får leta sig längst ner till "support" i vänstra hörnet, vilket inte alls är helt uppenbart. Därefter letar användaren sig fram till fliken "delete an account". Annars går det att använda länken support.snapchat.com/delete-account. På båda ställena måste lösenordet skrivas in två gånger. Går inte att göra via telefonen.

Svårighetsgrad: Ganska enkelt.

Källa: Wikihow.com, Snaphack.com.

Instagram

Att radera ett Instagramkonto kan inte heller göras via appen utan via Instagram.com. Där går du till "Redigera profil" och sedan "Jag vill ta bort mitt konto". Instagram kommer inte låta dig gå utan att du fyller i en orsak till varför du vill lämna och efter att du fyllt i ditt lösenord igen är kontot borttaget. Även här finns det risk för att fotona behålls och arkiveras av Instagram.

Svårighetsgrad: Ganska enkelt.

Källa: Instagrams hjälpcenter, Wikihow.com.

Google

Att radera ett Google-konto är inga större problem: Användaren går till "Kontoinställningar" och Kontohantering", till "Radera Googlekontot och tillhörande data". Då raderas alla tjänster inom kontot som G-mail, kopplade dokument i Google Drive och annat. Önskar du att radera delar var för sig krävs det att sätta sig in i enstaka tjänster separat.

Svårighetsgrad: Enkelt

Källa: Google support, 99mac.se

Wordpress

Det går inte att radera sitt konto från den populära bloggdomänen. Wordpress rekommenderar att du helt enkelt får lämna kontot inaktivt. För att radera bloggen görs det under "Inställningar/Verktyg" -> "Radera blogg". Efter att ha angett skäl till varför bloggen ska avslutas klickar du på "Radera nu" och bloggen försvinner. Att kontot inte går att radera har upprört många, men Wordpress behåller skälen för sig själva.

Svårighetsgrad: Omöjligt.

Källa: Wordpress support. Wordpress forum.

Blogg.se

För att avsluta ett konto på blogg.se klickar du på din profilbild och väljer "kontoinställningar", därefter går det att hitta "ta bort konto".

Svårighetsgrad: Enkelt.

Källa: Blogg.se:s support

Youtube

För att radera en Youtubekanal görs det via datorn på "kontoinställningar" -> "avancerat" -> "radera kanal". Därefter krävs det att användaren bekräftar två gånger och sedan är kanalens uppladdningar, kommentarer och övrigt borta. Som vanligt är det svårt att veta om det verkligen raderas, så vissa källor hävdar att det är en god idé att radera filmerna först.

Svårighetsgrad: Ganska enkelt.

Källa: Youtube.com, accountkiller.com.

Tinder

För att helt bli av med dejtingappen måste du ta bort kontot både i telefonen och via din facebook. Via appen går du till "app-inställningar", scrolla nedåt och välj "radera konto". För att ta bort det på facebook så väljer du "privata inställningar" och "appar" för att ta bort Tinder.

Svårighetsgrad: Ganska enkelt.

Källa: Tinders support, 99mac.se.

Whatsapp

Att radera Whatsapp-kontot är busenkelt. Det krävs tre steg på telefonen. Öppna appen, gå till "kontoinställningar" och välj "radera kontot". Efter att ha skrivit in hela ditt internationella telefonnummer är kontot avslutat.

Svårighetsgrad: Enkelt.

Källa: Whatsapp faq.

Mest läst