Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2
Först snö – sedan regn. De närmsta dagarna bjuder på flera sorters väder.

Så slår superhalkan i helgen

Det blir mer snö och sedan regn. För pulkabacken innebär det glädjebud – men på vägarna kan det bli glashalt.

För den som gillar all snö som fallit hittills följer här ett glädjebesked: Det kommer mer inom kort.

Under torsdagen och fredagen stiger temperaturen till två-tre minusgrader på fredagen. Sedan slår snön till mot Västsverige för andra gången i år. En varmfront som sveper in från brittiska öarna ligger bakom såväl den mildare luften som den medföljande snön.

– Det rör sig om lite mindre mängder än senast, omkring fem centimeter snö. Det är en varmfront som drar förbi natten mot lördag och under lördag morgon innan nederbörden fortsätter österut, säger Christoffer Hallgren som är meteorolog på Foreca.

De extra graderna under torsdagen och fredagen skapar fukt i luften och frosthalka. Och när snön sedan kommer följer förstås – ja, snöhalka.

I slutet av helgen pressas temperaturen upp över nollan och det är nu det kan bli riktigt farligt på vägarna. Till söndagen väntas uppemot två plusgrader, samtidigt som det kan bli lättare regn.

– Det ser ut att kunna fortsätta vara plusgrader under måndag och tisdag. När temperaturen börjar pendla runt nollan, börjar det smälta och frysa och kan uppstå isfläckar, säger Christoffer Hallgren.

Just vad gäller temperaturerna lägger Christoffer Hallgren in en brasklapp. Det är nämligen extra svårt att bedöma temperaturer på vintern.

– Under vintern skiljer sig temperaturerna extremt mycket beroende på om det är moln eller klart väder. De modeller som existerar är väldigt dåliga, så vi meterologer får gå in och göra vår egen bedömning utifrån modellerna, säger Christoffer Hallgren.

Om det är blåsigt och mer nederbörd, brukar i stället temperaturerna vara lättare att bedöma i förväg – men då blir det samtidigt svårare att avgöra var det blir som blåsigast och mest nederbörd.

Lars Hedström som är presskommunikatör på Trafikverket framhåller att det råder vinterväglag och att det är vanliga försiktighetsåtgärder vid bilkörning som gäller. Blir det mer snö framöver, så bör Trafikverkets entreprenörer enligt honom vara väl medvetna om det.

– Förhoppningsvis ska vi inte missa något snöfall. Vi har ju kameror och mätstationer över hela landet, säger han.

Att Trafikverkets entreprenörer inte skulle ha varit ute och snöröjt under natten till tisdag förnekar han bestämt.

– Nej, det stämmer inte. Men vi har inte hur många plogbilar som helst, naturligtvis kan någon stå i en vägkorsning utan att plogbilarna har hunnit dit än. På något ställe är det alltid snö. Vi visste om det snöfallet och då finns det kriterier för när man ska ut och ploga, säger han.

Han dementerar även att man längre norrut i Sverige skulle vänta tills snöfallet är över innan man börjar ploga – ett påstående som brukar figurera så här års när plogbilarna är ute i Göteborg och som brukar åtföljas av smärre förlöjliganden av Göteborgsmetoden för snö.

– Det är klart att det inte är annorlunda i norr, även om alla har rätt till en åsikt. Kriterierna för när man åker ut och plogar är samma i hela landet. Man ska ut efter några centimeter, säger han.

Mest läst