Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild: TT
Bild: TT

Så ska Sverige plastbantas

Plastskräp i naturen kan ta hundratals år att bryta ner och nu utreder regeringen pant på plast. Samtidigt går privata krafter före med att plastbanta Sverige. Försök pågår och det kan bli pant på fler saker.

Sedan tidigare fanns initiativet ”Panta påsen” och nyligen började Hemköp testa plastpåsepant i en av sina butiker.
– Vi har pantat och återvunnit närmare 300 påsar på en månad, det är en bra start, men vi måste gemensamt bli ännu bättre på att återvinna, säger Hemköps vd Thomas Gäreskog.
Systemet med att panta plastpåsar som nu testas på Hemköp vid Torsplan i Stockholm funkar så att när en påse pantas i butiken dras en krona från köpesumman. Hemköp återvinner plasten som blir till nya påsar. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Initiativet kommer efter att en ny lag sedan 1 juni i år gör butiker skyldiga att dokumentera antalet inköpta plastbärkassar och informera om kassarnas miljöpåverkan. Bakgrunden till åtgärderna från regeringen är att plast bidrar till mycket nedskräpning och att materialet kan ta hundratals år att bryta ned i naturen.

 

Pantsystem för butiker

Redan innan den nya lagen om plastbärkassar kom jobbade även start up-företaget Panta påsen för att skapa ett system där så många butiker som möjligt ansluter sig till ett pantsystem för plastkassar, med Teknikmagasinet i Liljeholmen som testbutik. De har även tagit fram en pantautomat med tillhörande app som funkar precis som för burkar.
– Vi har kontakt med flera butiker som vi ska lansera med till hösten, säger Suwar Mert, vd för Panta påsen.

Att det i dag annars är just aluminiumburkar och pet-flaskor som har pant beror på att pantsystemet startades av bryggeribranschen som ville ha tillbaka sina glasflaskor för att fylla dem med dryck igen. När aluminiumburkarna kom på 80-talet och senare pet-plasten blev panten ett sätt att hantera oron för nedskräpning.
– Regeringen ville förbjuda engångsmaterial, men marknaden erbjöd sig att införa pantsystem i stället, säger Bengt Lagerman, vd på Returpack, som hanterar det svenska pantsystemet.

Efter detta har lagen om producentansvar kommit, och återvinningssystemet för de förpackningar som inte har pant har byggts upp. Svenskarna är bra på att återvinna och totalt återvinns mer än 77 procent av alla metall, pappers- och glasförpackningar trots att man inte får tillbaka någon pant. Men av plasten är det däremot bara drygt 40 procent som återvinns.

 

Tillsatt utredning

Regeringen har nu tillsatt en utredning som ska ta fram ytterligare åtgärder för att minska plastens miljöpåverkan vid nedskräpning, särskilt i relation till haven.
– Utredningen har fått ett brett uppdrag och kan föreslå många olika saker, det kan bli förbud, skatter och pant för olika typer varor – det den tycker behövs, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Grundsynen är att pant ger goda resultat när det gäller insamling i dag och därför är ett intressant verktyg att jobba med. 

När får vi se en lag om pant på plastpåsar?
– Det kan jag inte uttala mig om, det är ju därför vi tillsatt utredningen – för att det inte finns tillräckligt underlag för sådana beslut i dag, säger Karolina Skog. Regeringen behöver svar på flera grundläggande frågor först, som om det finns riktigt nedbrytbar plast och vad man kan använda istället för plast. 

– Men det är positivt att branschen gör saker och skapar egna system med pant, att det händer saker redan nu, menar Karolina Skog.

FAKTA

Utredningen av minskade negativa miljöeffekter från plast ska enligt direktivet slutredovisas senast den 1 oktober 2018.

 

Så mycket återvinner vi

 • Tidningar 95 procent
 • Glasförpackningar 92,8 procent
 • Aluminiumburk (pant) 86,2 procent*
 • Pet-flaskor (pant) 82,5 procent
 • Pappersförpackningar 80,4 procent
 • Metallförpackningar 77,5 procent
 • Plastförpackningar 42,2 procent

Källa: FTI, Returpack

 

Detta har hänt

 • 1984 startade AB Svenska Returpack pantsystemet för aluminiumburkar.
 • 1994 grundades systerbolaget Returpack-PET och insamling av pet-flaskor startade. De båda bolagen verkar under det gemensamma namnet och varumärket Returpack. 
 • 1995 "Producentansvarslagarna" gav företag som sprider förpackningar och tidningar på den svenska marknaden ett ansvar för att dessa samlas in och återvinns. Insamlingen sköts sedan 2005 av Förpacknings- och tidningsinsamlingen. 
 • 2006 kom en lag om att förpackningar med konsumtionsfärdig dryck måste ingå i ett pantsystem. Dock undantogs mejeri- och juiceprodukter och icke konsumtionsfärdiga drycker, till exempel saft, från lagstiftningen.
 • 2015 blev det möjligt att frivilligt ansluta saftprodukter till pantsystemet.

Källa: FTI, Returpack.

Mest läst