Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Så ska Öis bli ett vinnande lag

Nye ordföranden i sportrådet, Kalle Corneliusson, lyssnade till huvudtränaren Marcus Lantz och bidrog till kursändringen från fokus på hur fotboll ska spelas till hur den ska vinnas.

Måndag morgon och de två barndomsvännerna, skolkamraterna och lagkompisarna Pierre Edström och Kalle Corneliusson lägger ut texten om Örgryte IS fotbolls framtid.

Samtalet på Öisgården handlar om nästa steg, hur de med relevans och fog för vackra ord skall utveckla en förening vars A-lag förbereder sig för comeback i superettan, i en verksamhet där det ekonomiska manöverutrymmet beskrivs som stramt.

– Stramt för att behålla det kontrollerat. Tittar på man det sportsliga har vi enats om en budget. Det är den som gäller. Inga avsteg, säger Kalle Corneliusson, som kom till Öis som elvaåring och tillhörde A-laget fram till och med 1998.

Sedan gick han till AIK.

– Jag var på väg till Blåvitt. Eller klubben ville sälja mig dit. Jag kände att jag inte kunde gå dit, även om Blåvitt hade en starkare kassa och kunde betala mer än AIK. Då hade jag inte haft några kompisar kvar! säger han och möts av instämmande nickningar från Pierre Edström.

LÄS OCKSÅ: Balkander: Kalle Corneliusson är respekt.

Inför fjolårets årsmöte blev Kalle Corneliusson, som gjorde nio A-landskamper, tillfrågad av Öis valberedning om att ta plats i en kombinerad huvud- och fotbollsstyrelse.

– Jag fick den hyfsat sent så jag förstod att jag inte var första- eller ens andravalet. Jag funderade länge och intensivt på om jag var rätt person och skulle sitta som ansvarig för fotbollsfrågorna i styrelsen. Och var jag redo? Jag kände mig inte redo. Fast det är man aldrig riktigt. Det är som i fotboll. Får du hoppa in får du göra det bästa av det, så lär du dig och blir bättre.

Dessutom var ju kompisen Pierre Edström klubbdirektör.

– Vi har spelat ihop sedan vi var 11-12 år. Jag är till och med gudfar till hans yngsta barn, säger Kalle Corneliusson.

Han satte snabbt ihop ett sportråd bestående av honom själv, Henrik Pettersson från styrelsen, de tidigare spelarna Magnus Källander och Jan Gidebratt, samt Öisgårdens ägare Matz Thorsson. Tämligen omgående beslöt styrelsen av ekonomiska skäl ta bort sportchefsrollen (Kent Carlzon) varför Kalle Corneliussons position blev mer operativ.

– Vi jobbar efter riktlinjerna att hitta en rödblå tråd. Vi har fått ned Öis spelkoncept på pränt. Hur vi skall vinna matcher. Tidigare har det varit mycket snack om hur vi i Öis skall spela. Jag tycker att vi ändrar på frågeställningen till hur vi skall vinna matcher. Det är det vi håller på med i en elitverksamhet. Sedan kan man vinna på olika sätt. Om det inte fungerar skall man ha plan B och C också. Inte som Barcelona, som bara spelar på ett sätt.

Och kopplat till rekrytering?

– Varje position har sina punkter. Till exempel ytterback. Där finns det tre punkter offensivt och tre punkter defensivt, som är viktiga för att kunna spela efter det koncept Öis har tagit fram. Sedan handlar det förstås även om personlighet och ekonomi.

Arbetet med Öis röda tråd har förutom Marcus Lantz och Kalle Corneliusson involverat A-lagets assisterande tränare Sören Börjesson, tidigare spelarprofilen Magnus Källander, spelarutvecklaren Hans Gren och akademichefen Niklas Allbäck.

Så hur skall man vinna?

– I korta drag med ett anfallsspel där vi förflyttar bollen efter marken. I en kombination av längre bollar. Det kommer inte komma som en chock hur Öis kommer spela i år.

4 februari 18.00: Gunnilse IS

13 februari 12.00: FC Trollhättan

20 februari 12.00: Norrby IF

27 februari 15.00: motstånd ej klart

8 mars 18.00: Velebit

19 mars 12.00: Halmstad BK

25 mars 13.00: Kvik Halden

Samtliga matcher spelas på Valhalla.

Mest läst