Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Så räddar du livet på ditt husdjur

Under sommaren utsätts hundar och katter i större utsträckning för faror. Vid ett akut läge är det viktigt att veta hur du hjälper ditt djur.

Varma bilar är en av farorna för hundar och katter under sommaren. Även på sjön sker olyckor när hundar inte har flytväst.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är svårt att få upp en rädd hund ur vattnet och de flesta kan inte klättra på en båtstege. Picknickskräp är ett problem då hundar kan svälja saker som fastnar i halsen eller mag- och tarmkanalen, säger Carol Ringström, djursjukskötare och enhetschef på Anicura Gärdets djurklinik.

Om djuret inte andas eller har puls, handlar det om sekunder och du ska snabbt utföra hjärt- och lungräddning (HLR). Lägg hunden eller katten på dess högra sida. Sträck lätt på halsen, dra ut tungan och håll igen munnen. Sedan gör du hjärtkompressioner och blåser in luft genom nosen.

- Känn efter pulsen med jämn intervall, men stanna inte HLR längre än tio sekunder, säger Carol Ringström.

Det är lätt att drabbas av panik, men även om du inte är utbildad är det bättre att försöka, menar hon.

- Många är rädda att skada sina djur när de ger HLR. Men en revbensfraktur läker oftast utan kirurgiskt ingrepp.

En första-hjälpen-låda med bandage, bomull, tejp, något att tvätta sår med och en febertermometer rekommenderar Carol Ringström alla djurägare.

116170h1024_1.jpg

Hundar och katters hjärta sitter till vänster i bröstkorgen, placera djuret på dess högra sida för att lättare nå hjärtat. Sträck lätt på djurets hals, dra ut tungan och håll igen munnen.

På katter och små hundar kan du placera två fingrar över varandra och lägga andra handflatan under bröstkorgen för att skapa mottryck när du gör hjärtkompressioner.

Ge därefter 30 hjärtkompressioner under 15 sekunder, följt av två andetag genom mun-mot-nos. Du ska ge 120 kompressioner per minut.

Glöm inte att kontrollera pulsen på ditt djur. På katt och hund hittar du pulsen enklast på insidan av låret.

Mest läst