Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Så påverkas din privatekonomi

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, tycker inte att småsparare ska känna sig alltför oroliga trots den ekonomiska turbulensen.

Det viktiga är att ha god koll på sin egen ekonomi, att prata med sin bank och att följa utvecklingen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Man måste ha koll på sina inkomster och utgifter, hur lånen och sparandet ser ut. Det här kan vara en väckarklocka att se över de här olika delarna om man känner sig osäker på sin situation, säger Gabrielsson.

Hon råder sparare att sprida sina risker och att se över hur sparandet är fördelat.

– Det är viktigt att ha sitt sparande på andra ställen än just exponerat mot börsen. Det är bra att ha en buffert och den kan gott och väl stå på ett bankkonto. Man kan också ha ett räntesparande där man får något bättre ränta mot att man kanske låser in pengarna i något år.

Enligt Gabrielsson kan det också vara läge att se över sina bolån, räntor och amorteringar.

– Det är en tänkbar utveckling att höjningen av räntorna stannar upp men det beror på vilken utveckling de här ekonomiska kriserna tar den närmaste tiden. Det kommer att vara väldigt avgörande för hur Riksbanken ser på sin ränteprognos och sin räntebana, säger hon.

Även pensionssparandet kan vara bra att titta närmare på.

– Självklart påverkas värdet på pensionerna av det här. Där är vi väldigt beroende av hur det går för börsen och då är det också viktigt att hålla sig lugn. Om alla drabbas av panik och börjar agera samtidigt så blir det ännu sämre.

Mest läst