Så lyckas du med midsommarbuketten

Grönt och blommor ger liv och lugn åt inredningen. Bästa buketten bryter du själv av kvistar, ängsblommor och strån

ANNONS
|

Vita pioner, spirea och astilbe trängs i den genomskinliga glasvasen tillsammans med kvistar av eukalyptus och höga strån. – Helst ska det se ut som om du bara brutit dem på väg in från trädgården och satt ned i vas, säger Sarah Widman och fixar till den rätta oordnade känslan i buketten.

Hon är inredare, stylist och blomsterkreatör och hade inredningsarkitekt som drömyrke redan under ”mina vänner” tiden. – På den tiden målade jag om mitt rum i tid och otid. Intresset för blommor kom först senare men i stället för att gå en traditionell floristutbildning tog jag kontakt med en av stans bästa blomsterhandlare och frågade om jag fick prova att jobba hos dem några dagar. Det blev två år. Sedan dess är blommor en central roll i hennes inredningsuppdrag. – De sätter pricken över i. Utan blommor och växter ser det lätt kallt och stelt ut. Själlöst. Medan det i stället snabbt blir mysigt och inbott om man för in en grön känsla i rummen, säger Sarah Widman. Och det behöver varken vara svårt eller omständligt. Några vackra kvistar, blommor eller gräs från trädgården. På våren körsbär eller äppelblom, och så här års, kanske strån, hundkex eller vallmo. Har man ingen egen trädgård går det mesta att få tag i på torget eller i blomsterhandeln. Just nu är hennes favoritblomma pioner. – De luktar gott och är så levande. Först är de en hård knopp som sedan spricker upp i en stor, bullig blomma. Pionsäsongen är kort men väl värd att vänta på. Det gör också att man njuter av dem på ett annat sätt än exempelvis en lilja som finns året om.

ANNONS

Liksom i allt annat går det trender i blommor. Just nu är det fokus på det enkla och naturliga, medan drivna och mer stela blommor som avlats fram för att bli så hållbara som möjligt – gerbera, liljor och krysantemum – inte känns så aktuella. Även hårt bundna buketter ger ett för ”gjort” intryck, berättar Sarah Widman. – I stället vill jag ha en vild och lite oväntad känsla i en blandning som också varierar efter årstid, säger hon. På våren arbetar hon gärna med tulpaner, som finns i så många varianter att det alla kan hitta sin favorit. Själv föredrar Sarah franska tulpaner, som har långa kraftiga stjälkar och därför passar fint tillsammans med kvistar. På hösten vill hon ha höstlöv eller japansk lönn – som finns att köpa som krukväxt – och vintertid föredrar hon vita amaryllis. – Nu till midsommar tar jag gärna in blommor från trädgården eller ängen. Däremot hade jag struntat i den traditionella buketten med blåklint och prästkragar och i stället valt rödklöver, smörblommor, malva och hundkex. Har man ingen trädgård blir det fint med pioner, astrantia, daggkåpa, eller något liknande, från blomsterbutiken.

När hon inreder vill Sarah Widman föra in grönska i alla rum och sprida ut dem över bostaden. Förutom i fönsterkarmen är det fint med en växt på skrivbordet, diskbänken eller nattygsbordet. På soffbordet och matbordet passar en lägre bukett i vas, medan sidebordet kan ha ett högre smalare arrangemang. – Jag tycker bäst om genomskinliga vaser. Att se vattnet ger en lugn och avslappnad känsla och ser rent och friskt ut. Men tänk på att byta vattnet varje dag, med gult och grumligt vatten blir känslan den motsatta.

ANNONS

Återbruk och hållbarhet är trend även när det gäller krukor och växter. Sarah Widman berättar att det går fint att spara lökar från exempelvis hyacint och amaryllis år från år. – Klipp av blasten när blad och blommor har vissnat och låt dem vila svalt, mörkt och torrt. Lökar planterar man bäst på hösten men det går bra under våren också.

En annan trend är att ge bort sticklingar från krukväxter som också blir ett fint minne från någon man tycker om. Funkar fint med exempelvis pelargon eller palettblad, tipsar Sarah Widman. – Överhuvudtaget tycker jag att man ska vara en medveten konsument också med växter. Fråga var blommorna kommer från och köp helst närodlat från ekologiska odlare. Just nu finns det exempelvis flera sorters som också gynnar humlor och bin, som mynta eller sommardahlior. En fantastiskt doftkombo som dessutom blir supervacker.

Text: Carina H Ahnstedt

ANNONS