Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tobias Tibell Bild: Bildbyrån

Så lockar oseriösa agenter till sig unga talanger

Oseriösa aktörer. Mutor i form av pengar, klockor och utlandsresor.
I somras stramades reglementet för agenter åt – bland annat med målet att skydda unga talanger i en delvis kriminellt belastad bransch.
Har det fått önskad effekt?

Sommaren 2012 stod Stefan Lundin, då sportdirektör på Svensk Elitfotboll, på barrikaden, som han själv uttrycker det.

Han slogs för att det skulle införas en åldersgräns för fotbollsspelare att skriva avtal med agenter.

Han gjorde det efter att studenterna Magnus Bring och John Dohlsten, vid Sport Coaching programmet på Göteborgs universitet, hade slutfört studien "Ungdomsproffs i fotboll".

Studien visade bland annat att spelare som inte etablerat sig på svensk elitnivå, superettan eller allsvenskan, har extremt svårt att nå det blågula A-landslaget.

Enligt Stefan Lundin kunde en orsak vara att unga talanger allt tidigare snappades upp av agenter.

– En del agenter kontaktar spelare redan när dessa är 14 år, när de testas på distriktsuttagningar. Flera agenter jobbar med att rekrytera spelare innan de slagit igenom. Vad driver agenterna till det? Är det för att hjälpa spelarna eller för att tjäna pengar? Med tanke på resultatet i studien så finns det anledning att skriva ett frågetecken kring detta, behövs det agenter innan spelarna är 18 år?, sa Lundin till Sportbladet.

LÄS MER: Här är de mäktigaste agenterna i Göteborg

Han fick som han ville – sex år senare. Den 15 juni 2018 trädde Svenska Fotbollförbundets nya reglemente för agenter/förmedlare i kraft.

Sedan dess är det inte tillåtet för en agent att skriva avtal med en spelare som inte har fyllt 15 år. Dessutom är det bara agenter som har genomgått SvFF:s särskilda utbildning som får skriva avtal med spelare under 18 år.

– Det finns absolut agenter och rådgivare som jag kan ha respekt för och som har kloka saker att säga, men det finns också en uppsjö av situationer där andra delar kommer in. Ju mer pengar som kommer in i idrotten, desto fler vill vara med och ta del av dem, säger Stefan Lundin nu.

LÄS MER: Så blir fotbollens nya agentregelverk

Glad över att reglementet har stramats åt, såklart.

– Det kändes som omöjlig strid att vinna, men det var ändå skönt att stå på barrikaden och slåss!

"De lever ofta i en stressad situation"

Vad var det då som gjorde att regelverket kring unga spelare till slut förändrades?

Tobias Tibell, jurist på Svenska Fotbollförbundet, förklarar:

– En del av den informationen som vi har fått från polisen som har tittat närmare på den här marknaden är att det finns oseriösa och i vissa fall kriminellt belastade personer som har jobbat med förmedlaruppdrag kopplat till väldigt unga spelare och då med modus att erbjuda dem, i vissa fall pengar, i andra fall gåvor i utbyte mot att spelare ska binda sig till att jobba med den här agenten specifikt och att det ska vara under väldigt lång tid. Det är en faktor. Sedan ser vi rent generellt ur ett sunt förnuft-perspektiv att de unga spelarna som är i början av sina karriärer är extra skyddsvärda och att man behöver ha en inblick i vad som är specifikt för en ung spelare. De lever ofta i en stressad situation att försöka göra en elitsatsning parallellt med det civila. Därför har vi valt att strama åt kraven extra mycket just kopplat till de underåriga.

Mutor. Gåvor. Vi stannar till där. Det har förekommit i agentbranschen under flera år. GP rapporterade till exempel om det i april 2017.

Då gick flera agenter ut anonymt och målade upp en bild av en marknad där aktörer inte drar sig för att använda brottsliga metoder för att tjäna pengar på spelare och övergångar inom fotbollen.

– Det finns vissa agenter som köper sina spelare. Det är dyrbara gåvor, klockor eller ett kuvert med pengar, eller till och med en bil till farsan. På så sätt lockas de att skriva på, och sedan vänds det emot dem när de försöker komma loss. Jag vet flera spelare som har råkat ut för det. Jag har pratat med dem, men det går inte att bevisa för ingen vågar säga något, berättade en agent för GP.

LÄS ÄVEN: Fotbollsagenter larmar om maffiametoder: "En jävla djungel"

Kriminalkommissarien Fredrik Gårdare, som leder den svenska polisens aktionsgrupp mot kriminella i idrottsmiljö, bekräftar bilden.

– Vi får information om att det förekommer. Vi ser det i utredningar vi har. Det är gåvor med högt värde, speciellt då klockor. Men även annat som bilar och utlandsresor.

Och det rör sig ner i väldigt unga åldrar?

– Ja, vi pratar tonåringar alltså. Helt klart. Vi ser det på alla nivåer från vår sida. Naturligtvis är det betydligt mer pengar som omsätts på elitnivå, men vi ser också att man tittar på unga talanger och vad man kan tjäna på dem nu och på lång sikt under deras karriärer.

Gårdare fortsätter:

– Vi får in information om att väldigt unga spelare har agenter eller att personer, inte mycket äldre än spelaren själv, påstår sig vara agenter för de yngre. Sedan får vi också in information om att de mer etablerade agentnätverken kontaktar föräldrar till talanger och försöker binda upp någon form av avtal med de här talangerna i väldigt unga år.

"Helt annat inflöde av kontakter och diskussioner"

Med det sagt, har det nya reglementet förbättrat saker och ting? Tobias Tibell tycker det.

– Det är svårt för oss att veta exakt vad som pågår i varje agent/spelar-förhållande, men det jag kan säga är att vi får betydlig fler samtal från unga spelare och föräldrar som vill höra sig för hur man hittar den här förteckningen över licenserade agenter. De ställer en rad frågor. Man vill förvisa sig om att dottern eller sonen samarbetar med en seriös förmedlare. Det är ett helt annat inflöde av kontakter och diskussioner kring de här frågorna nu än vad det var innan den här regelprodukten trädde i kraft. Det tycker vi är jättebra, säger han och fortsätter:

– Vi tycker att vi rent regelverksmässigt har tagit ett jättekliv just kopplat till de unga spelarna. Sedan är en stor del av det här att informera unga spelare om att det finns aktörer där ute som inte är på den här marknaden för deras bästa utan för sitt eget bästa. Att man får ut den typen av information och att de får en kännedom att man har möjlighet att kontrollera och ska kontrollera att de man jobbar med är certifierade. Det ska sitta i ryggmärken. Får man en agentkontakt börjar man med att kolla om vederbörande är behörig att jobba med de här frågorna.

LÄS MER: Bara 20 agenter fullt ut godkända av SvFF

Det nya regelverkets positiva bild delas av Fredrik Gårdare som konstaterar att "samverkan mellan polisen och idrotten fungerar väldigt bra".

Även Göteborgsklubbarna IFK Göteborg, Häcken, Örgryte och Gais tycker att det känns ljusare och bättre nu.

– De släppte det fritt för några år sedan, då blev det High Chaparall. Sedan har det lugnat ner sig lite, säger Häckens akademichef Tomas Andersson.

Örgrytes dito Andreas Karlsson:

– Antalet rådgivare har minskat. Det kunde vara vem som helst innan. Jag tycker att det ska fortsätta i den riktningen att alla ska ha en typ av licens.

"Varit med om ett och annat oseriöst förslag"

Gåvor eller mutor till unga spelare då? Varken Tomas Andersson, Andreas Karlsson, Kenneth Gustafsson, Gais Sportchef Elit Ungdom, eller Jonas Olsson, akademichef i IFK Göteborg, säger sig ha varit med om det.

Den sistnämnde konstaterar dock:

– Sedan har man varit med om ett och annat oseriöst förslag genom åren.

LÄS MER: Allt fler agenter inom damfotbollen

Kenneth Gustafsson avslutningsvis:

– Jag har ingen spelare som har kommit till mig och berättat att det hänt, men jag har hört om löfte om provspel utomlands. Att det är agenter som använder sig av det som ett sätt att locka över spelare.

Också det en form av muta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.