Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Hisingsbron så som den ter sig i det vinnande förslaget, Arpeggio. Den föreslagna låga brohöjden bekymrar företag längs Göta älv och kring Vänern.

Så kommer nya Hisingsbron se ut

Det vinnande förslaget för ny Hisingsbro heter Arpeggio.

Stadsarkitekten var lyrisk: Bron är elegant som en balettdansös som doppar tån i vattnet.

Det var Arpeggio som vann arkitekttävlingen om nya bron till Hisingen. Förslaget är ritat av den danska arkitektbyrån Dissing plus Weitling, tillsammans med Elu, Ljusarkitektur och Leonhardt Andrä und Partner.

Älvrummet var fullknôkat av intressenter och nyfikna som ville veta vilken arkitektbyrå som skulle ta hem tävlingen om den nya Hisingsbron.

Men det var nästa generations brotrafikanter som fick äran att sprätta upp guldkuvertet, sjuåriga Julia Wennerqvist och Jonathan Lauritzen som kunde berätta att vinnaren är bron Arpeggio. Ritad av den danska arkitektbyrån Dissing plus Weitling, tillsammans med Elu, Ljusarkitektur och Leonhardt Andrä und Partner.

Juryns ordförande, stadsarkitekten Björn Siesjö, konstaterade att Arpeggio är ett bra exempel på både funktion och gestaltning, och med en ljussättning som kommer att förstärka bron som landmärke på natten.

50 meter höga pyloner, lika högt som ett tolvvåningshus, ger också bron en elegans, konstaterade han.

- Det är som en balettdansös, som doppar tån i vattnet. Elegant, säger Björn Siesjö.

Steen Savery Trojaborg, arkitekt på Dissing plus Weitling tyckte att tävlingen var ganska enkel, eftersom tävlingsprogrammet var så precist formulerat. Det fanns en musikalisk air över projektet – därav namnet Arpeggio, ett sätt att spela ackord i stigande skala.

- När vi sedan googlade på det visar det sig att inledningen av Led Zeppelins Stairway to Heaven, inleds med arpeggio – och en lyftbro är en trappa upp till himlen, säger Steen Savery Trojaborg.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) tycker att bron är fantastisk, och att den säkert "inte" kommer att bli ett stort diskussionsämne bland göteborgarna framöver.

- Men den kommer att bli en Stairway to heaven, och vi behöver det, sade hon.

Gamla Götaälvbron har varit en god trotjänare, men staden behöver en ny bro som kan binda ihop staden i 100 till 120 år, framöver. Och det är inte bara av ett lokalt intresse för att göteborgarna ska få en snabb och en fungerande kollektivtrafik, konstaterade hon.

- Bron är av riksintresse eftersom mängder av transporter från Göteborgs hamn passerar här.

Även GP:s läsare tyckte att Arpeggio var det bästa förslaget. I en omröstning på gp.se i början av november fick bidraget 33 procent av rösterna. Puls kom på andra plats med 19 procent, tätt följt av GöteBOX på 18 procent. Drygt 6500 personer röstade.

Allmänheten kan se hur den nya bron kommer att se ut på den stora modellen i Älvrummet.

Bron ska stå klar senast 2020-2021.

1253341.jpg
1253343.jpg
Mest läst