Så klarar du husvisningen

För många innebär jakten på en ny bostad även många visningar. Men hur gör man egentligen? Vi frågade mäklaren Elin Svenhed hur man klarar av en visning på bästa sätt.

ANNONS
|

– Först och främst ska man ha koll på vilka behov man har. Som ensamstående har man ju helt andra behov än om man har barn och familj. Fundera till exempel över om du behöver stora sociala ytor eller många sovrum och hur viktigt det är med ett praktiskt boende, säger Elin Svenhed, mäklare på Fastighetsbyrån.

Kom förberedd

Hon tycker också att man ska se till att läsa igenom materialet noga inför visningen, många gör felet att bara titta på bilderna.

– Har man läst igenom texten innan är det lättare att veta vad man ska fråga om. Man kan också mejla mäklaren frågor i förväg.

ANNONS

När man väl kommer till en visning ska man reflektera över läget uppmanar Elin.

– Notera hur huset ligger i förhållande till väderstrecken, är det tex morgon- eller kvällssol på altanen, får man ett trevligt ljusinsläpp genom fönstren och är trädgården disponerad på ett tilltalande sätt. Känn efter hur det är med insyn respektive utsikt.

Det är saker som du inte kommer kunna ändra på menar Elin. Planlösningen är till exempel lättare att göra om, men se ändå till att undersöka möjligheterna för ändringar på plats.

– Det kan vara bra att få klart för sig vilka väggar som är bärande och hur enkel en förändring skulle vara.

Ha ett öppet sinne

Elin uppmanar att försöka komma till en visning med öppet sinne, och att påminna sig om att tänka bort de yttre faktorerna

– Tänk alltid bort färgval, tapetval och möbler. Alla yttre detaljer kommer att vara enkla att ändra på sedan, och möblerna kommer ju inte att vara kvar.

På plats är det heller inte fel att öppna något fönster, spola i kranarna och titta in i garderoberna menar Elin.

– Om exempelvis förvaring är viktigt för dig så är det bra om du öppnar garderoberna och skaffar dig en bra bild om hur de är disponerade. Finns det en källare eller vind, fråga om det går att titta in där.

ANNONS

Hon tror inte att det faktum att ett fönster kärvar på visningen kommer hindra någon från att köpa ett hus de vill ha, men det är bra att känna till husets ev små fel och brister.

– Om huset är förbesiktigat så har besiktningsmannen gjort en grundlig genomgång och det finns ett besiktningsprotokoll att tillgå. Diskutera gärna innehållet i protokollet med mäklaren och ställ frågor om du inte förstår allt.

Det är lätt att bara fokusera på hur bostaden ser ut in- och utvändigt och glömma bort att ta reda på vad som finns runt omkring. Elin tipsar om att man ska se sig ordentlig om i området, och gärna ta en promenad runt kvarteret.

– Spana gärna runt och se efter vilka grannar som bor runt omkring. Vill du bo i ett område med barnfamiljer kan du till exempel titta efter studsmattor och barncyklar. Passa även på att fråga mäklaren om grannarna.

Vad händer sen?

Efter en visning är det bra att stämma av med mäklaren huruvida man är intresserad eller ej. Vill man inte gå vidare kan mäklaren ta bort en från listan direkt, och som intresserad köpare kan man höra sig för om när budgivningen kan tänkas komma igång och hur kontakten sker.

ANNONS

– Jag brukar ha med ett informationsblad med en tidsplan över vad som händer efter visningen samt vad som krävs för att få lägga bud.

Har man inte ordnat med finansiering och lånelöfte ska man se till att ha det på plats när budgivningen börjar säger Elin.

– Man kan be sin mäklare om hjälp med en bankkontakt. Det viktigaste är att man kommunicerar med mäklaren som finns där för att hjälpa till. Och glöm inte bort att lita på känslan vid en visning, det ska kännas bra.

Elins 10 tips för en visning:

  1. Ha ett öppet sinne och tänk bort detaljer.
  2. Läs igenom visningsmaterialet – titta inte bara på bilderna.
  3. Var på det klara över vad du har för behov vad gäller ditt boende.
  4. Undersök huset – spola i kranar, öppna fönster och dörrar.
  5. Se över förvaringsmöjligheter och ev vind och källare.
  6. Ta en promenad i området.
  7. Fråga mäklaren om grannarna.
  8. Våga fråga! Mejla gärna mäklaren frågor i förväg.
  9. Läs igenom besiktningsprotokollet och ställ frågor om du inte förstår.
  10. Lita på din känsla!
ANNONS