Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jeanette och Daniel Orrö gjorde mycket själva och kunde hålla bröllopkostnaderna nere.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så klarar du ekonomin inför bröllopet

Ett bröllop kan kosta från nästan ingenting till över en miljon kronor. Antalet gäster på festen är det som påverkar slutnotan mest. Planering och prioritering ger bäst resultat.

Sommartid är bröllopstid. Bland de cirka 50 000 par som gifter sig varje år i Sverige är det lördagar i juni, juli och augusti som är de vanligaste bröllopsdagarna, det visar statistik från SCB. Men det tar tid att planera ett bröllop, med fest och allt som vanligen hör till. Vill ni gifta er nästa sommar så är det hög tid att sätta igång nu.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det förklarar Johanna Kajson som är bröllopskoordinator. Hennes tjänster efterfrågas allt mer i takt med att bröllopet blir allt viktigare för oss. Vi har högre förväntningar än tidigare och är beredda att lägga mer pengar på det.

– Jag brukar säga att det är bra att börja planera ett till ett och ett halvt år innan, om man vill ha möjlighet att välja lite fritt bland alla leverantörer. Men jag har hjälpt ett brudpar få ihop världens underbaraste bröllop på 2,5 månad och det går också fint – det gäller att vara mer ödmjuk inför att vissa är fullbokade då bara, säger hon.

Jeanette och Daniel Orrö som bor i Göteborg är ett av brudparen som hon har hjälpt på traven. De gifte sig i slutet av april och är supernöjda.

– Det blev över förväntan. Vi hade egentligen tänkt gifta oss på hösten men det blev på våren i stället. Jag och Daniel planerade allt tillsammans, det var roligt och det gjorde oss ännu mer sammansvetsade. Vi satte i gång direkt efter frieriet och hade ungefär nio månader på oss, säger Jeanette.

Från början hade de ingen aning om vad som krävdes för att få till en lyckad bröllopsfest. De fick tips om att Johanna fanns och hon hjälpte dem att dra upp riktlinjerna. Först bokade de kyrka och lokal och började leta efter en klänning. Allra mest tid och pengar ville de lägga på festen och det är de glada för.

– Det blev precis så härlig gemenskap som vi hade hoppats på och vi var som i en bubbla hela helgen. Gästerna kom fredag eftermiddag och stannade till efter frukost på söndagen. Vi gifte oss i Värmland utan att ha någon närmare anknytning dit, så övernattning var nödvändig för alla som var med, säger Daniel.

Ändå kunde de hålla kostnaderna nere. De gjorde mycket själva och tog hjälp av släkt och vänner.

– Vi ville inte ha några presenter utan sa att gästerna fick betala för sitt boende själva, fast till ett subventionerat pris.

Enligt branschorganisationen Bröllopsakademin lägger vi drygt 90 000 kronor i genomsnitt på våra bröllop. För tio år sedan låg summan på 50 000 till 60 000 kronor, så det har skett nästan en fördubbling fram till nu.

Johanna Kajson förklarar att hon alltid pratar budget med alla sina brudpar, oavsett om de har stor eller liten plånbok:

– Bröllopsdagen ska vara fantastisk och speciell och bröllopet personligt, men det får inte kännas snålt. Så vill alla ha det. Därför gäller det att prioritera så pengarna läggs på det som är viktigast. För när man väl kommit till mitten av bröllopsplaneringen, då vill alla ha allt och då är det bra att ha kvar sin priolista.

De blivande brudparen har bland annat blivit mer matmedvetna. Om standardvalet tidigare var toast Skagen till förrätt, en köttbit till huvudrätt och prinsesstårta till efterrätt så är variationen mycket större nu.

Gourmetmat gäller i många fall och tårtan kan vara allt från staplade macarons, som prinsessan Madeleine och Chris O’Neill hade på sitt bröllop, till ett digert dessertbord.

Eller – för den som tycker att det är godare och finare – varför inte bjuda på en riktigt delikat hemlagad tårta? Den personliga touchen får avgöra.

Även ringen har fått större betydelse.

– Det amerikanska sättet med en stor sten i vigselringen har slagit igenom här i Sverige. Nu kan ringen vara allt från väldigt enkel till att ha en dyrbar diamant och kosta hundratusen kronor eller mer. En annan trend är att brudgummen blivit mer klädmedveten och gärna vill ha en påkostad smoking, säger Johanna Kajson.

Andra frågor att ta ställning till är vilken fotograf som ska anlitas, dukning, inbjudningskort, musik med mera, med mera.

För Daniel och Jeanette Orrö blev bröllopet ett minne för livet.

– Det har vi kvar ända tills vi blir gamla. Och ska man prata om budget så fick vi väldigt mycket för pengarna. Om några år så spelar heller inte några tusenlappar hit eller dit någon roll, då minns man bara allt det roliga, säger de.

Men går ni i giftastankar utan att hinna med någon längre planering, tänk åtminstone till en vecka innan ni slår till. Den tiden tar nämligen den obligatoriska hindersprövningen. Sedan kan själva vigselakten vara färdig på under en minut hos en borgerlig vigselförrättare. Märkvärdigare än så behöver det inte vara och det kan ändå bli ett jättefint bröllop.

.

Bröllopsfakta

  • Drygt 3,2 miljoner personer är gifta i Sverige.
  • 39 367 kvinnor och 40 078 män gifte sig för första gången under 2012.
  • Medelåldern vid första giftermålet är 33,4 år för kvinnor och 35,9 för män. Det är cirka tio år äldre än på 1960-talet.

Källa: SCB

.

Tips från bröllopscoachen

  • Ta god tid på er att planera. Då hittar ni bättre priser och kan fynda när det inte är bröllopssäsong, under höst och vinter.
  • Bestäm vad som är prioritet ett, två och tre vid ert bröllop. Vad vill ni lägga mest krut på? Vill ni till exempel bjuda precis alla vänner? Eller bjuder ni hellre färre och satsar mer på vad varje kuvert får kosta? När ni bestämt er, håll fast vid den planen.
  • Jämför leverantörer, förhandla priser, provsmaka.
  • Var inte rädda för att be om hjälp. Kompisar och släktingar blir för det mesta bara glada över att få hjälpa till. Ju mer ni kan göra själva och tillsammans, desto billigare blir det.
  • Ta proffshjälp, om ni vill det. En bröllopskoordinator kan hjälpa till enbart i inledningen, och det kostar bara några tusenlappar, eller sköta en stor del av planeringen. Då kostar det lite mer. Välj det som passar er och er budget bäst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.