Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Så klarar du dig i svampskogen

  Svampsäsongen har börjat men i skogen lurar farorna. – Jag har själv gått vilse tre gånger trots att jag varit i den skogen hur många gånger som helst, säger Bert Karlsson.

  Varje år lägger polisen stora resurser på att hitta försvunna bär- och svampplockare. Exakt vad en insats kostar är varierande.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  En helikopter med besättning kostar runt 10 000 kronor per timma och eftersökningen på marken innebär ersättningar på flera hundra kronor per timme för varje person. Ganska snabbt hamnar notan på miljonbelopp.


  "Gick i cirklar"
  Det är inte bara turister och sommarboende som går vilse.

  – En gång gick jag runt i cirklar löjligt nära vägen men det var mulet så jag kunde inte gå efter solen, säger entreprenören Bert Karlsson som är en van svampplockare.

  Incidenten krävde ingen polisinsats utan Bert Karlsson löste problemet genom att ringa hem.

  – De kom och tutade med bilen så jag kunde gå efter ljudet. Men höll på att bli kaos det med, för vi skrämde en jägare som var på rådjursjakt.


  Motion
  Totalt har Bert Karlsson gått vilse tre gånger men det skrämmer inte honom från att ge sig ut på svampplockning varje dag.

  – Jag gör det för motionen och i går plockade jag 40 liter. Frun vägrar att ta emot allt jag kommer med så jag ger bort mycket. Annars så äter jag gärna svampen på en smörgås med en bit chèvre.

  I år finns det rekordmycket svamp att plocka ute i skogarna. Innan man ger sig ut har polisen gått ut med tips om hur man ska vara förberedd och vad man kan göra när man gått vilse. Bert Karlsson tror på tekniken.

  – Med dagens mobiler så är det lätt att lokaliseras och kalla på hjälp. Det tror jag kommer vara lösningen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.