Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Så kan räddningstjänsten i Storgöteborg drabbas

Dagtidsstyrkan i Gårda, deltidsstationerna i Mölnlycke, Frillesås och Rävlanda och stegbilen i Mölndal hänger löst. Snart börjar räddningstjänstens nedskärningsarbete. – Jag har en väldig förståelse för att brandmännen är oroade, säger Mikael Strand är vice förbundsordförande i Brandmännens Riksförbund

Mikael Strand har insikt i den genomlysning av räddningstjänsten som nu pågår. Han menar att han inte har något emot den, men att den bakomliggande orsaken är fel.

– Jag är för en effektivisering av räddningstjänsten. Däremot tycker jag inte att man ska göra det i besparningstider för att jaga nedskärningar, det är fel.

Det är de sex medlemskommunerna i Räddningstjänsten Storgöteborg (Göteborg, Mölndal, Kungsbacka, Härryda, Partille och Lerum) som beslutat om de nedskärningar som ligger bakom den genomlysning av verksamheten som görs.

Förra veckan talade GP med Lars Klevensparr, förbundsdirektör för Räddningstjänsten i Storgöteborg. Då ville ha inte gå in specifikt på vilka områden som kan beröras av nedskärningarna.

Enligt Mikael Strand är genomlysningen främst riktad mot den operativa verksamheten. Man har bland annat kollat på möjligheten att avveckla dagtidsstyrkan på Gårda brandstation.

Man kollar också på om man kan spara in pengar vid tre stycken deltidsstationer vid Mölnlycke, Frillesås och Rävlanda.

– Om man ställer de deltidsbrandmän och heltidsbrandmän parallellt så är deltiden ryggraden i arbetet, säger Mikael Strand.

Vad skulle det kunna få för konsekvenser om man skulle göra nedskärningar på deltidstationer?

– Plockar man bort en stegbil eller en båt kan man senare åtgärda det om det inte går bra. Men lägger man ner en deltidsstation blir det omöjligt att starta om den. Att sedan säga "oj, det här var ingen bra idé", då är det för sent.

Även stegbilen vid Mölndals brandstation är ett "nedskärningsområde" som man tar en närmre titt på.

Lars Klevensparr nämnde förra veckan att man också tittar på räddningstjänstens båtresurser.

– Ja, det är riktigt. De håller på att kolla på alternativ till båten Göte, säger Mikael Strand.

Göte är namnet på den båten som används ute på larm i Göteborgs skärgård.

Beslutet om nedskärningarna är något som förvånar honom. Han menar att utvecklingen inte stämmer överens med verkligheten. Olyckorna ökar och antalet personer som dör i bränder i landet är fler är tidigare.

– Göteborgsregionen är tydlig med att man ska växa. Olyckorna blir inte färre, men de här förändringarna betyder att det blir färre brandmän.

Du tror alltså att folk kommer att bli av med sina jobb?

– Nej, det är ingen som kommer att bli av med jobbet, men det är heller ingen som säger att man kommer att ersätta de som slutar. Vi kommer att gå ner och bli färre i bemanningen, den saken är det är inget snack om.

Mikael Strand menar att han som fackrepresentant märkt av hur fler kommuner i landet börjat skära i räddningstjänsten på senare tid och att det kan få konsekvenser, exempelvis kan utryckningstiderna bli längre.

– Det är ett byråkratiskt mantra som kommit in över landet. Om det fortsätter såhär kommer det inte finnas någon professionell räddningstjänst. Jag har svårt att tro att kommuninvånarnas önskan är att få mindre eller sämre räddningstjänst för sina skattepengar

Mest läst