Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Medicinareberget ska enligt planerna inom de kommande fem åren genomgå stora förändringar.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så kan Medicinare-berget förändras

På Medicinareberget ska Linnéstaden knytas ihop med Guldheden och flera aktörer storsatsar. Det genom att bostäder ska byggas, flera nya fakultetsbyggnader och ett nytt område inriktat på Life Science.

På byggnadsnämndens sammanträde under tisdag ska frågan om planbesked för bebyggelsen på Medicinareberget upp. Ett område som inom de kommande fem åren kommer genomgå stora förändringar. Planbeskedet är det formella beslutet för att sätta igång en detaljplanering.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Den viktiga signalen är att vi inte ifrågasätter eller har invändningar mot grundidén om Life Science, utan att vi absolut vill att den delen går framåt, säger Ulf Kamne (MP), ordförande i byggnadsnämnden.

Tre nya byggnader

Nybyggnationen är i två delar på Medicinareberget, där en del är Life Science som GP tidigare skrivit om. Tre byggnader ska byggas vid spårvagnshållplatsen Sahlgrenska, varav en går över Per Dubbsgatan. Byggnaderna ska innehålla gemensamma lokaler för Sahlgrenska, Göteborgs universitet samt näringslivet för utveckling av spetsverksamhet inom Life Science. Samtidigt rivs flera byggnader, bland annat Per Dubbshuset för att ge plats åt de nya byggnaderna.

Den andra delen handlar om utvecklingen av Medicinarebergets nordvästra del, från toppen och ner mot Linnéplatsen. Där är tanken att flera nya fakultetsbyggnader, bostäder för studenter och gästforskare samt en byggnad med bibliotek, restaurang och samlingslokaler ska byggas.

Margareta Wallin Peterson är rektorsråd på Göteborgs Universitet och projektledare för Vision 2020 - Medicinareberget. När byggnaderna står klara är det tänkt att Göteborgs Universitet blir den största hyresgästen.

- Om beslutet tas i byggnadsnämnden är det väldigt positivt för utvecklingen av Göteborgs Universitet. Att arbetet nu kan gå vidare, då vi vet att nämnden är med oss, säger hon.

Universitetet vill ha bostäder

För Universitetet var det av stor vikt att bostäder ingår i planerna.

- När vi pratat med Akademiska Hus har vi tryck på det stora behovet av studentbostäder i Göteborg. Det är ett stort önskemål från oss, säger Margareta Wallin Peterson.

Finns det någon risk att projektet på Medicinareberget inte blir av?

- Vi försöker riskminimera hela tiden genom att vara pålästa, kunniga och delaktiga med staden. Vi pratar med institutioner och räknar på hyressättningar. Sedan är det staden, med flera olika aktörer, som äger sakfrågan. Men jag ser inga stora akuta risker här och nu.

Tanken är även att man ska binda samman Linnéområdet och Guldheden genom Medicinareberget. I förslaget som lämnats in till byggnadsnämnden ingår exempelvis en rulltrappa som ska ligga bakom nuvarande Psykologen.

I nuvarande utformning är Stadsbyggnadskontoret missnöjda med att förslaget inte följer de mål som finns om en blandad bebyggelse.

- Det är en av alla möjliga frågor som man kommer behöva jobba med. När det gäller den delen som är studentbostäder får man titta närmare på det och hitta en bra avvägning. Det är något man får knåda i detaljplanprocessen, säger Ulf Kamne (MP).

Oklart om byggstart

När bygget kan sätta i gång är ännu oklart. Margareta Wallin Peterson hoppas att byggstart kan ske 2018 och att husen står klara 2020 eller 2021.

- Vi önskar att det går så fort som möjligt för att vi har behov, vi har redan för lite lokaler. Men vi är helt beroende av fastighetsägarna och staden i frågan, säger hon.

- Den tidsplanen tror jag på, även om jag inte kan lova det. Men att det är en bra inriktning, säger Ulf Kamne (MP).

Fotnot. Här kan ni se skisserna från förstudien av Akademiska Hus om hur byggnationen på Medicinareberget kan se ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.