Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
kollage koka _gg_1917346_1024 x 683 standard_2047168

Bild: Christian Cvek

Så här kokar du det perfekta påskägget

Göteborg Under påsken kommer det ätas stora mängder ägg. Men hur gör man egentligen det perfekta påskägget? Enligt köksmästaren Ola Andersson ska man ge det hela 50 minuter.

Det finns många olika knep för att få till det perfekta kokta ägget.

Och enligt Ola Andersson, köksmästare på restaurang Lipp i Göteborg, krävs det en hel del tålamod.

Han ångkokar ägget på runt 64 grader i hela 50 minuter. Men det gör Ola Andersson bara på jobbet.

– Det är väl mer en trend, lite nörderi.

Och för den som vill fixa sitt ägg hemma med samma metod anser han att långkok är att föredra.

– Koka upp vatten och mät temperaturen till cirka 64 grader. Sedan får man hålla koll och kanske värma på eller slänga på lite kallt vatten, säger Ola Andersson.

Och även i det lilla köket för hemma-proffset är det 50 minuter som gäller.

– Du får kanske sitta och läsa en bok under tiden eller så.

Men Ola Andersson erkänner att han själv brukar koka sitt ägg i bara sex minuter när han är hemma.

Men det är inte bara koktiden som är avgörande.

Vad ska man köpa för ägg?

– Frigående och ekologiska, helt klart, säger Ola Andersson.

Men det är oftast dubbelt så dyrt?

– Ja, men man får tänka på hållbarheten. Och äggulan är mycket bättre.

Mest läst