Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Så gick kattdödaren i fällan

Med ett webbhotell i Asien, en server i Afrika och en specialkonstruerad hemsida lurades den 16-årige kattdödaren i fällan. Flashbackgrävarna berättar hur de gjorde för att röja honom.

Sex privatpersoner aktiva på nätforumet Flashback arbetade i våras med att få fast den som dödade katter i Göteborg. Den unge killen som nu åtalats skrev inlägg på forumet och en av "grävarna" fick hans förtroende. En annan ur gruppen berättar hur de sedan gick tillväga:

- Vi konstruerade en hemsida med ett innehåll som var tillräckligt lockande för honom att titta på. Klockan 13 torsdagen den 18 april var han inloggad på sidan och vi fick feed-back på att det verkligen var han. Samtidigt kunde vi från den servern där sidan låg se hans ip-nummer. Vi ringde direkt till polisen. De blev överlyckliga.

Flashbackgrävaren som berättar detta för GP vill inte närmare uppge vilka länder webbhotellet eller servern fanns i, inte heller vad den konstruerade, numera stängda, hemsidan hade för innehåll.

- Den av oss, buktalaren, som haft en månadslång kontakt med 16-åringen hade lärt känna hans intressen och sätt att fungera.

Den "nätgrävare" som under skydd av anonymitet talar med GP säger att gruppen spann ett nät kring 16-åringen.

- Alla vi i gruppen lurade honom. Men det var enda sättet. Flera av oss är kattvänner och vi ville verkligen få fast honom.

Efter att 16-åringens ip-adress överlämnats till polisen fortsatte nätgrävarna att övervaka honom.

- Han dödade ytterligare två katter under tiden fram tills han greps. Vi kunde läsa hur han blev allt mer frustrerad för att sedan bli lugn och glad när han dödat en katt. Vi visste att han hade dödat den sista katten, den 1 maj, innan den hade hittats, säger nätgrävaren.

Polisen kontaktade tidigt i utredningen Flashback och begärde ut ip-nummer men fick nej.

- Att det fungerar så är självklart. Flashback lämnar inte ut ip-nummer eftersom anonymitet, tillsammans med yttrandefrihet, är en kärna för forumet. Vi i grävgruppen har inget att säga till om där, och har inget med ägarskapet i Flashback att göra, säger personen GP talar med.

Polisens utredare Johanna Fernström bekräftar allt som "nätgrävaren" säger, inklusive att hon lämnade ut sitt telefonnummer för att vara nåbar också nattetid.

- Om det inte varit för det ip-numret som de så fantastiskt levererade till oss hade det tagit längre tid innan vi fått fast honom, säger Fernström.

Men det dröjde två veckor från att ni fick numret till att han greps - varför?

- Vi behövde kontakta internetleverantören för att få 16-åringens fysiska adress. Tyvärr fattades det också en sista pusselbit. Den kom med den sista katten den 1 maj, säger Johanna Fernström.

När rättegången hålls på tisdag kommer 16-åringen inte att vara på plats i tingsrätten. I stället kommer han att förhöras via videolänk från institutionen där han vårdas enligt LVU.

- Detta är ett önskemål från honom och hans advokat. Han ser oss och vi ser honom så det ger inga problem för rättsprocessen, säger kammaråklagare Madeleine Berndt Stragnér.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.