Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Så gör du om du drabbas av id-kapning

Ta lån, handla på kredit och teckna abonnemang – allt är möjligt för en bedragare som kapat din identitet. I endast tre hemförsäkringar ingår akut assistans.

Det kallas id-intrång, när bedragare utnyttjar din identitet för att köpa varor eller ta krediter, och det ska polisanmälas. Direkt.

Sedan ska du rentvå dig, ringa runt och bestrida fakturor och räkningar samt försvara din identitet för att minska skadeverkningarna.

Läs också:  Bedrägerier på internet en rullande lavin

95 procent av de svenska hushållen har hemförsäkring. De ger alltid något skydd, och i några fall omedelbar hjälp, men hur mycket skiljer sig åt (se tabell).

- Ring oss direkt vid minsta misstanke om att någon använt din identitet, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, som var först ut med att inkludera id-skydd i sin hemförsäkring.

Folksam liksom Länsförsäkringar och Vardia har telefonassistans för det mest akuta. Du slipper att själv ringa de jobbiga samtalen för att spärra kontokort, avvisa oriktiga betalningskrav och begränsa skadeomfattningen vid identitetsstöld. Även rådgivning för att förebygga ingår.

- Det första steget med hjälp via telefon kommer försäkringsbolagen att lägga krut på, för att begränsa riskerna för skador med snabba enkla åtgärder som att spärra dina kort, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Trygg-Hansa har valt att lägga telefonassistansen i en separat försäkring för en extra kostnad, medan If, Moderna och Ica försäkringar har varken eller. Det senare bolaget är på gång att utveckla båda dessa tjänster: spärrtjänst via telefon och en extra försäkring.

Även Länsförsäkringar har en frivillig tilläggsförsäkring där det, precis som hos Trygg-Hansa, ingår att kunden varnas när något händer som signalerar att det kan handla om en id-stöld: kreditförfrågningar, adressändringar och förändringar i fastighetsuppgifter. Hos Länsförsäkringar kostar den extra försäkringen 139 kronor för ett år, med tre gratismånader, 2016. Premien hos Trygg-Hansa är 49 kronor per månad, vilket blir 588 kronor för ett år.

Rättsskyddet som täcker advokatkostnader i samband med id-kapning gäller hos alla utom ett av försäkringsbolagen i jämförelsen. Folksam har högst maxbelopp på 300 000 kronor. Men innan det träder in kan den drabbade först få juridisk assistans för max 100 000 kronor utan självrisk och den gäller även småmål. Näst högst har Ica försäkringar med max 270 000 kronor och de första 20 000 kronorna för juristhjälp utan självrisk.

- Det är väldigt sällsynt att det behövs juridisk hjälp. Vi hade ett eller två fall förra året, säger Erik Arvidsson på Folksam.

Hos Moderna gäller inte rättsskyddet, utan i stället max 20 000 kronor för juristkostnader i samband med identitetsstöld.

Inget av bolagen ersätter skulder som bedragaren har orsakat i ditt namn:

- Om någon stulit din identitet är du ju inte skyldig, säger Erik Arvidsson, på Folksam.

Det som försäkringsbolagens hemförsäkringar erbjuder i id-skydd behövs sannolikt mer framöver. I Europols senaste rapport om framtidens organiserade brottslighet förutspås just identitetsintrång vara ett fenomen som kommer att öka. Mycket på grund av vår ökade närvaro i olika sociala medier och uppgifter vi lämnar där och via inloggningar och installationer som kräver användarens personuppgifter.

Folksam är störst på hemförsäkringar för 1,8 miljoner hushåll och 3 500 av dem drabbades av id-intrång under 2015. Erik Arvidssons bedömning är att det borde ha varit fler, att många ännu inte har koll på att de kan få hjälp via sin hemförsäkring.

Trygg-Hansa brottades länge med frågan om id-skydd alls hörde hemma i en hemförsäkring och låter nu rättsskyddet gälla.

- Det är ett åtagande som ligger i utkanterna och jag skulle nog vilja säga att den lagts in med hjälp av skohorn, säger Håkan Franzén, hemförsäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Du märker ett id-intrång:

■ När du får ett meddelande om en okänd kreditupplysning. Du får varor och tjänster eller fakturor på något som du inte beställt. Okända transaktioner på ditt kontoutdrag.

■ Id-kort eller bankkort som du beställt inte kommer.

■ Du får avslag på lån och krediter som du försöker ta.

Så skyddar du dig

■ Exponera inte i onödan personuppgifter på nätet och släng inte post med personlig information i sopor eller pappersinsamling.

■ Ha låst brevlåda hemma så att obehöriga ej kommer åt din post.

■ Öppna inte okänd e-post eller länkar i breven - risk för virus som kopierar dina inloggningsuppgifter.

■ Uppdatera virusskydd i datorn och använd krångliga lösenord.

■ Ladda inte ner nya appar i mobilen, utan vänta tills de fått positiva omdömen.

Källa: Polisen, försäkringsbolagen

Mest läst