Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Så fixar du en egen remiss

Får du ingen remiss till läkare utanför Västra Götalandsregionen? Då kan du skriva en själv.

Enligt svensk lag har du rätt att söka vård över hela landet så länge motsvarande vård erbjuds inom egna regionen. Men behandlingen får inte kosta över 20 000 kronor.

Men finns inte motsvarande vård inom den egna regionen får du stå för kostnaderna själv.

Det kallas det nationella vårdvalet och är inget som Västra Götalandsregionen eller landsting kan påverka. Däremot är de skyldiga att betala notan.

Vidare krävs heller ingen remiss från en läkare när du söker - i stället använder du något som kallas egenremiss. En del vårdgivare har formulär på sin hemsida.

I annat fall går det lika bra att skriva ett brev med de uppgifter som behövs. En allmänläkare på stan som har avtal med regionen kan skriva remissen.

Det nationella vårdvalet ska inte förväxlas med vårdgarantin som berättigar till första besök inom tre månader och efterföljande vård inom ytterligare. Klarar inte vården att hålla tidsramarna kan du söka dig till vårdgivare som regionen har avtal med.

I det här fallet krävs en betalningsförbindelse som lämnas till nye vårdgivaren. Något som inte krävs i samband med att du utnyttjar det nationella fria vårdvalet.

Mest läst