Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Genom att bland annat fortsätta uppmuntra drivkrafterna för jobb och ge bättre förutsättningar för lärare och elever i skolan kan vi trygga vår gemensamma välfärd, skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så får vi jobben och välfärden att fortsätta växa

Valet i september kommer att handla om jobb och ekonomi. Det är också där som skiljelinjen går i svensk politik. För Nya Moderaterna är jobben grunden. När fler jobbar och ekonomin växer ökar resurserna till allt det goda vi vill göra med Sverige. Till satsningar på att förbättra skolorna, till sjukvården, till järnvägen och till omsorgen om våra äldre, skriver Fredrik Reinfeldt och Lars Hjälmered (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Över 200 000 fler går till jobbet i dag, jämfört med 2006. Det är ingen slump. När vi gick in i finanskrisen gjorde vi det med stora överskott i de offentliga finanserna. Det har gjort att Alliansregeringen har kunnat genomföra kraftfulla åtgärder för att upprätthålla jobben och värna välfärden. Tillsammans med viktiga satsningar på företagande har det resulterat i att den svenska ekonomin har vuxit, trots krisen. En växande ekonomi har i sin tur betytt mer resurser till välfärden. Det är så det hänger ihop. Det är så vi har kunnat satsa på reformer i skolan och tillgänglighet och kvalitet i sjukvården. Infrastruktur och forskning har fått historiskt stora anslag under Alliansregeringen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Långsamt skifte i ekonomin

Den budget vi lade i höstas ger nödvändigt stöd till ekonomin och jobben i krisens spår. Nu ser vi ett långsamt skifte till en ny fas i ekonomin. Därför påbörjar vi nu arbetet med att ställa om de offentliga finanserna till att åter gå mot balans och överskott.

Det betyder att vi kommer att behöva prioritera vilka reformer som är viktigast just nu, och att varje satsning måste motsvaras av ett sparande någon annanstans. För Moderaterna är det tydligt: Vi vill satsa på mer kunskap och fler jobb, och vi kommer att finansiera alla reformer, krona för krona.

Mot oss står en oenig opposition som tävlar i skattehöjningar för att finansiera bidragshöjningar, och som med lite mer än ett halvår kvar till valet lovar allt till alla, men har stora hål i sina budgetar. I de få förslag om finansiering som finns handlar det om kraftigt höjda skatter på jobb och företagande, som ska finansiera utbyggda bidragssystem och en återgång till gammal AMS-politik. Den politiken har redan prövats. Det är fel väg för Sverige.

Centrala områden

Vi vill att jobben ska bli fler och att de ska komma fler till del. Fem områden är centrala för vår fortsatta jobbpolitik.

Drivkrafter. Vi vill fortsätta att uppmuntra drivkrafter för jobb för alla människor. För dem som redan har jobb och för dem som vill ta sig in på arbetsmarknaden. Ska man jobba extra när man pluggar? Är det värt att utbilda sig? När är det dags att gå i pension? Det handlar om regler och skatter, men också attityder och inställning.

Handel. Sverige är ett litet exportberoende land. När fler länder kommer in på världsmarknaden har vi chans att öka vår handel. Samtidigt ser vi att konkurrensen hårdnar. Då måste Sverige hänga med. Vi vill ha frihandel och mindre protektionism. Vi vill fortsätta på den öppna vägen, genom arbetskraftsinvandring och fri rörlighet i EU.

Ekonomin. Med god ordning i de offentliga finanserna sticker Sverige ut i Europa. Det ger oss trygghet i en orolig ekonomisk omvärld. Det ger oss också möjligheter att nu återigen börja spara i ladorna inför nästa gång krisen slår till.

Kunskap. I Moderaternas Sverige kommer barnen att få lite mer tid i skolan, lite mer tid med läraren, och lära sig lite mer matte. Vi vill fortsätta arbetet med mer kunskap och mer undervisningstid, och mer av tidigt stöd till elever som riskerar att halka efter. Lärarna är en av de viktigaste nycklarna i detta.

Verktygslådan. Trösklarna in på arbetsmarknaden har höjts. Arbetsmarknaden blir alltmer uppdelad. Det gör att vi måste anpassa Arbetsförmedlingens verktygslåda till de nya utmaningarna. Vi vill att jobben ska komma fler till del. Alla behövs i ett samhälle som ständigt utvecklas och förändras.

Moderaterna och Alliansregeringen kommer att fortsätta ta ansvar för Sverige. När fler jobbar växer ekonomin. Vi vill nu gå vidare med fullt ut finansierade reformer för att stärka arbetskraften. Så tryggar vi framtidens jobb och vår gemensamma välfärd.

Fredrik Reinfeldt (M)

statsminister

Lars Hjälmered (M)

riksdagsledamot, Göteborg