Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Så får skolan sköra elever att bryta ihop

Oscar Fredriks skola i Linnéstaden ska spara pengar. Då drar ledningen in skolans specialpedagog. Detta får förödande konsekvenser för min pojk och ytterligare två elever i hans klass, skriver Mia Fredin.

Mitt namn är Mia Fredin. Jag är mamma till världens finaste pojke. Han fyller tretton år nästa sommar.

Han har ADHD, en diagnos han fick som sexåring, han har även begåvning inom den nedre delen av normalvariationen som det heter. Det innebär att han på många plan är som vilken tolvåring som helst och på andra plan en yngre kille mentalt och motoriskt som behöver mycket mer hjälp än andra barn.

Han tränar Parkour två dagar i veckan, älskar motorcrosslägret med andra killar med olika funktionsnedsättningar. Han är en klipsk och mycket känslig kille som reflekterar över det som händer runtom honom. En kille som backar upp vänner och syskon.

Ett exempel är när hans vän hade det svårt i sin gamla skola, han var nedstämd och ville inte gå dit. Detta pågick under en längre period och var något min pojk reagerade över. Vi pratade om det på kvällarna och han frågade mig om kompisen inte kunde få gå i hans klass, då kanske det jobbiga skulle bli bra igen. En dag kallade min pojkes lärare mig till klassen. Han talade om hur stolt jag skulle vara över min son. Han hade nämligen frågat sin lärare om det fanns plats för kompisen så han kunde få börja där, och det fanns det.

Hemmet är ett andningshål

Min son kämpar mycket mer än andra barn för att passa in i klassen, för att passa in i omgivningen. Han kämpar med att hålla ihop sig själv när han blir stressad och vill explodera. Han kämpar med att försöka hålla jämna steg med sina klasskamrater, något som är omöjligt. Det har medfört att han i perioder vänt allt inåt. Perioder där jag som förälder fått stå till svars inför skolan då de inte vetat hur de ska agera för att lösa hans konflikter. Det som de inte förstått är att det är på skoltid han mår dåligt, hemmet är ett andningshål.

Inget längre bra

Min son går på Oscar Fredriksskolan i Linnéstaden, en skola där inget längre är bra. Han vill inte gå dit. Dagen innan jullovet fick han reda på att hans specialpedagog skulle få sluta med omedelbar verkan, skolan ska spara pengar.

Skolplikten har blivit ett skämt, om ni frågar mig. Vi skickar barnen till skolan där de ska sitta utan rätt läromedel, utan specialpedagoger, i stora klasser och drunkna i uppgifter som de inte är kapabla att klara av. Vi kan inte sitta hemma efter skoltid för att jobba ikapp, han är då så trött i huvudet att inget längre går att läsa! Förstår de inte att det kommer kosta samhället mycket mer i längden när många av dessa barn kommer att hamna snett för att de känner att de inte duger?

Föräldrar är bakbundna och tvingas se på när barnen går till skolan för att brytas ned psykiskt under skoltid. Vi har skolplikt. Utan hjälp. Det verkar inte spela någon roll längre att jag som mamma sitter med ett långt utlåtande där psykolog och läkare skrivit hur viktigt det är att min son får den extra hjälp han behöver i skolan många år framöver!

Han klarar inte skolan utan specialpedagog, det kommer att gå riktigt illa. Han kommer att sitta i sin skolbänk och gå tillbaka i allt han kämpat med. Specialpedagogen fick honom att vilja arbeta och lära sig igen, det han inte haft ork eller lust till på flera år. Hans lärare såg en kille som faktiskt tog upp sin skolbok med glädje igen. Det blev en sporre att med hjälp vilja klara av mer!

Jullovet fyllt av oro

Jullovet som skulle blivit lugn och ro för honom, en period att få vila lite, blev fylld av oro. Han gråter av stress. Är livrädd för hur det ska gå för honom när han ska börja sjunde klass. Oron tar upp större del av hans liv nu. Det har blivit så stressigt och svajigt att han får börja med medicinerna igen som han klarat sig utan ett tag.

Barn ska inte behöva oroa sig så här, och de ska inte behöva kämpa med näbbar och klor för att få den hjälp som de verkligen är berättigade till. Detta är ett samhällsproblem som tagit vansinniga proportioner och där våra barn får betala priset.

Mia Fredin

mamma till en son med ADHD-diagnos

Bild - 2
Mia Fredin, mamma till en son med ADHD-diagnos
Mest läst