Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
lasch1

Så bra var Frölunda i grundserien

Med en match kvar av grundserien i SHL står det klart att Frölunda blir serietvåa. Men hur bra var egentligen indianerna? GP har kollat på statistiken för att reda ut svaren.

För tredje året i rad slutar Frölunda tvåa i SHL. Men hockeyutvecklingen i Göteborg har gått framåt. Trots att årets säsong innehåller 52 och inte 55 matcher har Frölunda tagit fler segrar än i fjol – 36 stycken. Och antalet förluster – 15 – är betydligt färre än fjolårets 21.

I den änden av rinken som Roger Rönnberg vill att hans adepter ska spendera mest tid i ser det ljust ut. Frölunda har gjort flest mål, 166, av alla lag i serien.

Klara serievinnaren Skellefteå har sju mål färre och lär inte gå ikapp.

Och inför slutspelets jämna och täta matcher finns det en siffra som gör ledningen i Frölundaborg extra glad. Indianerna har inte förlorat i förlängning eller straffläggning i någon av grundseriens 51 matcher.

Fem vinster på övertid och två framgångar i straffläggning kan fungera som en lugnande dos statistik inför stundande slutspel.

I de bakre leden har Lars Johansson sköt sig utomordentligt. Med 92,71 i räddningsprocent toppar 28–åringen målvaktsligan.

Johansson ligger dock bara tia i antalet räddningar under säsongen, vilket tyder på att Frölundas defensiv sköter sin uppgift väl. Det understryks också av att Frölunda är det lag som släppt till minst antal skott mot eget mål, 1197 stycken.

Om Lars Johansson har varit svårpasserad för SHL:s anfallare så har Ryan Lasch varit ostoppbar för Johanssons kollegor mellan stolparna. Amerikanen går mot segern i poängligan och har inför mötet med Brynås gjort 51 poäng. Det är fler än någon frölundait mäktat med sedan Tomi Kallio gjorde 54 poäng säsongen 2006/2007.

Många glädjeämnen med andra ord. Men vad behöver Frölunda slipa till ytterligare, enligt SHL:s sifferbank?

Det är tydligt att formen under 2016 inte motsvarar den året innan. Frölunda har spelat 21 matcher sedan nyår. Av dem har tio slutat i nederlag. På mer än dubbelt så många matcher under hösten blev det bara fem förluster.

Mest läst