Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Folke Johansson, professor i statsvetenskap.

Så avgörs frågan i kommunfullmäktige

45 000 namn är insamlade. Men politikerna har all möjlighet att säga nej, konstaterar Folke Johansson, professor i statsvetenskap.

Trängselskatten, årets hetaste politiska fråga, har engagerat. GP ordnade i höstas en välbesökt debatt i Nordstan. Kampanjer av olika slag har bedrivits, både i media och på gator och torg. Och GT:s namninsamling har nu nått de 45 000 namn – över 10 procent av medborgarna – som krävs för att upprätta ett folkinitiativ.

– Det känns så roligt att så många har engagerat sig, säger GT:s chefredaktör Frida Boisen.

Kommunfullmäktige tvingas nu att ta ställning till förslaget om folkomröstning. Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid GU, berättar hur det går till:

– GT lämnar förslaget till kommunen. När det sedan lämnas vidare till kommunfullmäktige krävs det att minst två tredjedelar av de närvarande ledamöterna säger nej för att det inte ska bli en folkomröstning. Det måste alltså vara en kvalificerad majoritet mot förslaget.

Om mindre än två tredjedelar av ledamöterna säger nej, måste folkomröstningen alltså äga rum.

– Antingen röstar politikerna ja till en folkomröstning, eller så röstar de nej och gör att människor känner sig överkörda. Som jag ser det är det lika illa för politikerna hur de än gör, säger Folke Johansson.

Hur snabbt det kan gå innan en eventuell folkomröstning äger rum är svårt att säga, menar han.

– Efter att namnunderskrifterna lämnas in borde frågan tas upp på nästa möte i fullmäktige. Men folkomröstningen väntar man förmodligen med till nästa val.

Frida Boisen tror att folkomröstningen blir av.

– Det är väldigt många som vill det. Jag är helt övertygad om att politikerna kommer låta folket rösta, säger hon.

Vad utfallet skulle kunna bli är omöjligt att sia om.

– Jag tycker inte att man ska föregripa resultatet, säger Frida Boisen.

Att förslaget endast rör trängselskatten, och inte Västsvenska paketet, är rent formellt inget hinder för en folkomröstning.

– Nej, är det så förslaget är utformat så är det en folkomröstning om trängselskatt de ska ta ställning till. Men det är en vägledande folkomröstning. Politikerna kan köra över resultatet om de vill, säger Folke Johansson.

Frida Boisen:

– En del politiker tycker att det ska handla om hela paketet. Men det är trängselskatten folk påverkas av. Om folket säger nej till trängselskatt får politikerna tänka om kring några av de kostsamma delarna av Västsvenska paketet, säger hon.

Sedan 2010 gäller särskilda bestämmelser i kommunallagen som gör det enklare för folkinitiativ till folkomröstningar att bli verklighet. Numera måste fullmäktige ta ställning till en folkomröstning när 10 procent av medborgarna vill ha en.

Mest läst