Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Så agerar våra grannländer i tiggerifrågan

Norge har öppnat för lokala tiggeriförbud och i Danmark är det brottsligt att tigga.

Innan sommaren öppnade Norge upp för lokala tiggeriförbud. Förbudet drevs igenom av regeringspartierna Høyre och Fremskrittspartiet tillsammans med Senterpartiet och har kritiserats av den norska oppositionen. Høyre, Fremskrittspartiet och Senterpartiet har även öppnat upp för ett nationellt tiggeriförbud innan sommaren 2015.

Men ännu är det lagligt att tigga i landets 428 kommuner. Enligt norska NRK har endast en kommun beslutat att införa tiggeriförbud.

– Jag vill tro att det är på plats tidigast i oktober, säger Arne Thomassen, gruppledare för Høyre i kommunen Lillesand som infört förbudet, till NRK.

Ytterligare tre kommuner har tittat på att införa ett lokalt förbud, enligt NRK, men ännu saknas beslut.

– Jag vill helst vänta så att det blir lika i alla kommuner. Den sista tiden har vi varit belamrade med tiggare men just nu är det inga tiggare i Arendal, säger Einar Halvorsen, gruppledare för Høyre i Arendal, som är en av de kommuner som tittar på att införa tiggeriförbud, till NRK.

Även i Nederländerna finns lokala tiggeriförbud, bland annat har Amsterdam, Rotterdam och Haag infört ordningsföreskrifter där tiggare förbjuds att sitta närmare än ett visst avstånd från ett hus eller att tigga på samma plats i mer än 30 minuter.

Danmark har förutom en lag som förbjuder aktivt tiggeri också ett förbud för ideella organisationer som får offentliga bidrag att ge härbärge åt hemlösa utan danskt personnummer.

Under sommaren har polisen i Köpenhamn arbetat för att köra bort tiggare och EU-migranter från stadens gator.

En person som tigger kan dömas upp till sex månaders i fängelse.

Enligt polisen i Köpenhamn är det vanligt att den som döms för tiggeri slipper någon påföljd. Döms personen igen får personen en villkorlig dom på tio dagar och döms det ytterligare en tredje gång är det vanligt med ett tio dagars långt fängelsestraff.

Mest läst