Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Sätt stopp för spritlangarna

Hittills har tonvis med alkohol relativt riskfritt kunnat smugglas från Tyskland till Sverige. Det kan inte få fortgå.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Alkohol orsakar mycket elände. Tidningarnas löpsidor vittnar om fulla män som misshandlar sina hustrur, berusade unga som ramlar i vattnet och drunknar och rattfyllerister som kör ihjäl både sig själva och andra. Samtidigt är alkohol något vi använder för att förhöja en god middag, slappna av och ha trevligt.

Men eftersom det är ett kraftigt berusningsmedel finns begränsningar i tillgängligheten. Vi har ett nationellt försäljningsmonopol och tillåter bara försäljning av alkohol till vuxna. Något de flesta tycker är bra. Inte minst eftersom det är stor skillnad de skador alkohol kan orsaka på en färdigutvecklad kropp och en som fortfarande växer.

De allvarligaste följderna av den spritsmuggling och bakluckeförsäljning av alkohol som GP berättat om under den gångna veckan är därför inte förlorade skattekronor (även om det också är en negativ konsekvens). Den verkliga tragedin är att en stor del av de hundratusentals liter sprit, vin och öl som bussas från Tyskland och Sverige hamnar i händerna på unga människor som inte klarar av att kontrollera sitt drickande och utsätter sig för stora risker.

Det borde ligga i samhällets intresse att så långt det är möjligt sätta stopp för svartspriten. Det gör det också. Flera år i rad har anti-langningskampanjen uppmanat människor att kontakta polisen om de får kännedom om någon som säljer sprit till ungdomar. I gårdagens GP kunde man dock läsa om att flera läsare tipsat polisen (och lämnat noggranna detaljer) utan att något hänt. Varför det är så kunde inte länspolismästare Ingemar Johansson ge något ordentligt svar på. Inte annat än att polisen har många andra områden att prioritera. Det må vara hänt. Men det är oacceptabelt att man verkar ta den här typen av brottslighet på allvar. Helt klart finns det utrymme hos polisen för mycket förbättring på det här området.

Till exempel lägger man mycket resurser på att ta alkohol ifrån ungdomar på stan. Vilket visserligen är lovvärt, men mest av allt en akutinsats. Det klokaste vore att försöka hindra att de unga överhuvudtaget får tag i alkohol. Att polisen lägger beslag på femtio lock öl och sätter dit langaren ger större effekt än att man plockar ifrån en 17-åring i någon park fem burkar.

Efter GP:s granskning säger polisen nu att de kommer att agera mot spritsmugglarna. Nu granskas äntligen de bussföretag som varje vecka arrangerar spritresor mellan Göteborg och Tyskland. Gott så. Men jobbet är inte klart förrän den siste spritlangaren är dömd.

Mest läst