Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sätt stopp för barngiften

Beatrice Ask och integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, har tillsatt en ny utredning om stärkt skydd mot tvångs- och barnäktenskap. Det behövs.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

För några år sedan kom boken ”Barnbrudar – i nöd och olust”, skriven av journalisten Tina Thunander. Thunander hade träffat unga flickor som av olika skäl tvingats gifta sig. Det kunde handla om hederskultur, om gamla traditioner eller om att familjen helt enkelt såg till att flickan hölls under kontroll och giftes bort innan hon blev tillräckligt gammal för att ge sig ut på ”dåligheter”.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Thunander hade också intervjuat religiösa ledare och representanter för det svenska samhället som sociala myndigheter, skolor och polisen. Alla kände de till att barn- och tvångsäktenskap förekommer i Sverige i dag. De visste att det inom vissa muslimska grupper, bland romer och i vissa slutna kristna församlingar till och med är relativt vanligt att flickor (och i viss mån även pojkar) giftes bort innan de blivit myndiga. Vad varken de religiösa ledarna eller samhällsföreträdarna hade någon egentlig kunskap om, var däremot hur man skulle få stopp på dessa oacceptabla och olagliga äktenskap.

Lagen räcker uppenbarligen inte till för att skydda de unga människor som riskerar att giftas bort mot sin vilja. Detta trots att lagstiftningen skärptes 2004. Sedan dess gäller 18-årsgränsen såväl svenska som utländska medborgare. Tvångsäktenskap är förbjudet och den som blivit bortgift mot sin vilja har rätt till hjälp att skilja sig utan att behöva vänta ut den vanliga betänketiden. Ett problem som dock kvarstår är att det fortfarande finns möjlighet att söka dispens för barnäktenskap.

Det vill regeringen nu ändra på. I går presenterade därför justitieminister Beatrice Ask (M) och integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP), direktiven för en ny utredning om stärkt skydd mot tvångs- och barnäktenskap. Utredare blir före detta justitiekanslern Göran Lambertz. Det som fått ministrarna att reagera och återigen lyfta frågan om tvångsäktenskap är bland annat en rapport från Ungdomsstyrelsen som visar att fem procent av unga mellan 16 och 25 år, omkring 70 000 personer, inte känner sig fria att välja sin make eller maka.

Så får det inte vara. Alla ungdomar i Sverige har en självklar rätt att få vara just ungdomar och inte tvingas in i äktenskap innan man är vuxen – och därmed mogen att axla det ansvar som ett giftermål innebär. Alla unga i Sverige har också rätt att själva välja vem de vill dela sitt liv med. Att dessa rättigheter fungerar är samhället skyldigt att se till. Men verktygen för att göra det måste bli bättre.

Den nya utredningen skall ge myndigheterna dessa verktyg. Utredaren skall samla in ytterligare kunskap om tvångs­äktenskap och barnäktenskap och utifrån det föreslå åtgärder. Det skall också ske en översyn av vilka eventuella lagändringar som behövs för att stärka skyddet mot tvångs- och barnäktenskap.

Allt det där är naturligtvis bra. Men när lagen stärks (eller helst innan dess) måste man också satsa på dem som möter offren. Tina Thunander skriver att myndigheterna när de får kännedom om barnäktenskap ofta är allt för släpphänta eller okunniga. Något som måste motverkas med alla medel. Det kan säkert vara både svårt och resurskrävande för polis eller socialtjänst att gå in och utreda ett misstänkt tvångs- eller barngifte i en miljö där man inte känner till koderna. Men då får man lära sig dessa, för alla barn, oavsett kultur eller religion, har rätt till samma skydd.

21/5 -10