Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det behövs en politik som så långt det är möjligt anpassar barnomsorgen till varje enskilt barns behov. Ett första steg är mer valfrihet och bättre kvalitet, oavsett vilken sorts barnomsorg som väljs, skriver debattören.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sätt maxtak för antal barn i förskolan

Det är dags att Göteborg fattar beslut om maxtak för barngruppernas storlek, skriver David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Familjer ser olika ut. Ungefär 70 procent är klassiska ”kärnfamiljer”, det vill säga mamma-pappa-barn, men det finns också många andra sorters familjer. Ingen är bättre eller viktigare än någon annan. Samtidigt har familjer olika önskemål och behov. För många passar förskolan bäst, några föräldrar vill vara hemma med barnen lite längre och en del vill kanske ha en dagbarnvårdare till sina barn. Lika lite som vi ska värdera vilken familjekonstellation som är bäst, ska vi värdera vilken barnomsorgsform som är mest lämplig.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Min uppgift som politiker är att ge människor möjlighet att leva som passar dem bäst. För de som väljer förskola är det viktigt att den är i toppklass, utan köer, med små barngrupper och kompetent personal. Men det är som Madeleine Lidman konstaterar; Göteborg har en bit kvar (GP Debatt 8/12). Det är dags att Göteborg fattar beslut om maxtak för barngruppernas storlek. Ur barnets perspektiv spelar det ju ingen roll om det är kö till förskolan, eller sedan till läraren för visa sin teckning. Båda köerna måste bort.

Bättre valfrihet och kvalitet

Möjligheten att välja barnomsorgsform själv måste också öka. Barn är olika och har olika behov, men har samma rätt att få sina behov tillgodosedda. Det behövs en politik som så långt det är möjligt anpassar barnomsorgen till varje enskilt barns behov. Ett första steg är mer valfrihet och bättre kvalitet, oavsett vilken sorts barnomsorg som väljs.

Kristdemokraterna har i regeringen möjliggjort för kommuner att införa vårdnadsbidrag. För många är detta en efterlängtad möjlighet att få ihop vardagspusslet när barnen är små. Men den valfriheten finns inte i Göteborg fastän vi vet att en majoritet av föräldrarna vill ha valmöjligheten. För att Göteborg ska bli Sveriges bästa stad för barn att växa upp i behöver vi anpassa verksamheterna efter barnen, inte tvärtom.

David Lega (KD)

kommunalråd och andre vice partiledare