Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Sätt åt nätmobbarna!

Förtal på nätet bör kunna bötfällas.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Datainspektionen vill få möjlighet att bötfälla nätmobbare. Utmärkt!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Alla som utsatts för kränkningar på nätet delar förmodligen känslan av maktlöshet. Gärningsmannen kan dölja sig bakom signatur på ett webbhotell utom räckhåll för svenska myndigheter där ägarna är ointresserade av att ingripa mot förtal. Men även förtal som är lätt att spåra är svårt att komma tillrätta med.

Offren ges ofta rådet att ta kontakt med mobbarna – vilket lätt leder till mer förtal. Protester är mobbarnas belöning och polisanmälning hjälper föga. Datainspektionens generaldirektör Göran Näslund uppger för TT att han känner till ”ett par tre ärenden” som åklagare gått vidare med de senaste åren.

Förtal på nätet är alltså snudd på riskfritt. Ges Datainspektionen, eller någon annan myndighet, rätt att bötfälla nätmobbare ökar risken att åka fast, vilket i sig torde få en avhållande effekt. Får Datainspektionen dessutom rätt att företrädda offren i domstol kan det bli meningsfullt att anmäla förtal på nätet.

Datainspektionens förslag ligger nu hos riksdagens justitieutskott. Flera partier har motionerat i frågan. Det är viktigt att utskottet reagerar snabbt. Förtal och mobbning är inte mer acceptabelt på nätet än någon annanstans.

Mest läst