Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

säpo

Säpo: Tiotal ryska diplomater är agenter

För att manipulera, splittra och påverka demokratiska beslut i Sverige bedriver Ryssland psykologisk krigföring mot oss.Det enligt Säkerhetspolisen (Säpo), vilkas årsbok DN har gått igenom.

Enligt DN, som hänvisar till Säpos årsbok, är ett tiotal av de ryska diplomaterna i Sverige agenter. Och en av agenterna har tvingats lämna Sverige, skriver tidningen.

Årsboken publiceras varje år i mars där Säpo redovisar viktigare händelser under det gångna året.

För två år sedan, i mars 2014, avslöjade Säpo att Ryssland bedrivit krigsförberedelser mot Sverige, bland annat genom inköp av kartor i stora mängder.

Säpo har dessutom tidigare slagit fast att det största spionagehotet mot Sverige kommer från Ryssland.

I Säpos årsbok finns ett särskilt avsnitt, rapporterar DN, där det utförligt beskrivs hur Ryssland förutom traditionellt spionage allt mer lägger resurser på psykologisk krigföring.

Hotet från Ryssland tycks så allvarligt att rubriken "Rysk påverkan på opinionen - och på det demokratiska beslutsfattandet" har satts där det ryska agerandet beskrivs.

Att en svensk myndighet som Säpo uttryckligen pekar ut Ryssland som ansvarig nation för propaganda och desinformation har aldrig tidigare skett, rapporterar DN.

Trots hotet så menar Säpo att det svenska samhället är robust - samtidigt som man varnar för att utländsk påverkan inte ska tas lätt på.

Säkerhetstjänsten är också tydliga med att fysiska vapen inte behöver användas för att vi ska behöva vara hotade. I dagens informationssamhälle kan ord och information vara minst lika viktiga vapen eftersom att allmänhetens förtroende för de folkvalda kan skadas.

Maskineriet bakom propagandan beskrivs som mångfacetterad. Det är inte enkom ryska statens underrättelse- och säkerhetstjänster som är ett hot mot Sverige. Det är även ryska medier och nyhetsbyråer. Bland mediebolagen som pekas ut syns RT (Russia Today) och Sputnik som båda ingår i en koncern skapad av Rysslands president Vladimir Putin och som, enligt uppgifterna, ska kontrolleras av Kreml.

Om de ryska diplomaterna som i själva verket ska vara agenter skriver Säpo:

”Oftast arbetar de för den militära underrättelsetjänsten GRU eller för dess civila motsvarighet SVR.”

Så många som en tredjedel av de ryska diplomaterna i Sverige ska arbeta under täckbefattning enligt Säpos bedömning.

Texten uppdateras.

Mest läst