Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
SÄPO

Säpo om att terrorcell kan vara i Sverige

Minst 400 IS-terrorister uppges vara i Europa. Några av dem kan vara i Sverige enligt irakisk källa.

Nyhetsbyrån AP har gått ut med uppgifter att terrororganisationen IS har tränat runt 400 terrorister som ska verka i Europa. Enligt en insatt källa från Irak ska flera terrorister som var del i cellen som låg bakom Parisattacken i november förra året nu vara utspridda i olika delar av Europa, bland annat i Sverige.

Men enligt svenska säkerhetspolisen Säpo finns ingen ökad hotbild mot Sverige.

- Vi arbetar mycket med återvändande personer från kriget i Syrien som skulle kunna utgöra en hotbild moit Sverige. Just nu finns inget konkret hot mot Sverige, säger Fredrik Milder, presstalesman för Säpo.

Tidigare har AP även skrivit om hur de identifierade attentatsmännen från attacken i Bryssel också var inblandade i PArisdåden.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera uppgifterna om att delar av terrorcellen från Parisattacken kan finnas i Sverige närmare.

- Sådan information går vi inte ut med, men det är klart att vi tar sådan information i beaktande, säger Fredrik Milder.

Ett stort sökningspådrag efter misstänkta IS-terroristrer har skett de senaste månaderna på flera håll i Europa och främst i Belgien. Arbetet har efter tisdagens attacker intensfierats för att hitta de personer som låg bakom attacken mot Bryssels flygplats och en tunnelbanestation nära EU:s högkvarter i den Belgiska huvudstaden. Enligt den irakiska källan ska flera terrorceller vara på väg till Europa och att upp emot 400 personer kan ha tränats för att vara verksamma i Europa.

Mest läst