Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

1184b1024.jpg

Sänkta löner ska rädda SAS

SAS har fått klart med nya lån på 3,5 miljarder kronor. Marktjänsten och ett norskt dotterbolag säljs, 800 jobb försvinner och förhandlingar om lönesänkningar på runt 15 procent inleds.

Men kommer SAS inte överens med facken kan affären spricka.

SAS överenskommelse med långivarna innebär att befintliga krediter på 3,1 miljarder ökar till 3,5 miljarder kronor. Samtidigt förlängs de till sista mars 2015. Bolaget vill också inom kort börja förhandla om kollektivavtalen med de anställda.

Personalens ersättningar sänks, och nya pensionsvillkor finns också med i sparpaketet, enligt SAS. Samtidigt ska företaget göra sig av med 800 anställda.

Till TT säger SAS vd Rickard Gustafson att lönerna för personalen kommer att sänkas med upp till 15 procent. Själv går han ner 20 procent i lön. För resten av ledningsgruppen sänks lönerna med mellan 15 och 23 procent, säger Gustafson.

Svenska facket Unionen, som organiserar kabinpersonal, och deras danska motsvarighet uttrycker tveksamhet till försämringarna och SAS personalklubb i Norge säger blankt nej.

Enligt Rickard Gustafson har man bara en vecka på sig för att komma överens. Senast på söndag den 18 november måste alla ha skrivit på, enligt honom.

SAS existens hänger alltså på att företaget och facken kan komma överens.

-Det är en omfattande plan jag kommer med. Jag begär mycket. Så det vore kanske lite märkligt om alla i samma sekund som sparplanen kommer ut bara spontant sade att det där är vi med på. -Men det finns faktiskt ingen annan väg. Vi har inte tjänat pengar på många år, säger han.

Uppgörelsen måste godkännas av riksdagen och Socialdemokraterna har redan gett sitt stöd, enligt regeringen.

Svenska staten skjuter däremot inte till några pengar. "Kreditfaciliteten är ett lånelöfte och inte ett tillskott av kapital", skriver regeringen.

Rickard Gustafson tonar ner betydelsen av den omdiskuterade kreditlösningen.

-Det är ett lånelöfte, kan man säga, en kreditfacilitet som vi bara ska använda i mån av en oförutsedd händelse, som ett askmoln eller något liknande, säger Gustafson. -Helst ska vi inte behöva använda de här pengarna och hittills har det inte betalats ut en enda krona.

TT: SAS har genomfört besparingar i flera omgångar genom åren. Varför ska det lyckas den här gången, när stora delar av flygbranschen kämpar?

-Vi har aldrig tagit tag i det hela vägen till fullt ut till marknadsmässiga villkor. Historiskt sett har vi haft en förhoppning om att prisnivåerna ska öka och rädda oss. Vi tror inte på det längre. -Vi ska komma ihåg att 60 procent av intäkterna flyger vi i direkt konkurrens med Norwegian. 75 procent så flyger vi i direkt konkurrens med ett eller flera lågservicebolag. Självklart måste vi anpassa oss.

Den svenska staten ställer upp med ett lånelöfte på högst 749 miljoner kronor av SAS totala tillgängliga krediter på 3,5 miljarder kronor. Enligt regeringen kommer SAS att ställa ut panter som ska täcka "en betydande andel" av krediten. I övrigt garanterar de danska och norska staterna 500 miljoner kronor vardera och Wallenbergsfären högst 266 miljoner kronor. Ovanpå det ställer ett antal banker upp med krediter.

-SAS har haft otillfredsställande lönsamhet under flera år, trots flera sparpaket. Vi agerar tillsammans med Norge och Danmark för att ta vårt gemensamma ägarintresse. Vi har letat efter en köpare av SAS, men vi har inte hittat någon villig köpare, därför får vi gå en annan väg, sade finansmarknadsminister Peter Norman (M) vid en presskonferens i Rosenbad.

Norman vill inte kommentera huruvida regeringen står bakom lönesänkningar, men han konstaterar att ett villkor för kreditfaciliten är att planen går igenom. Han är också tydlig med att regeringens mål är att sälja SAS.

-Vi gjorde stora försök under ett och ett halvt års tid, men har inte lyckats att sälja. Strategin nu är att trimma SAS och göra det konkurrenskraftigt, för att senare sälja.

SAS-paketet innebär också att marktjänsten säljs liksom norska regionala flygbolaget Wideröe.

Totalt minskas antalet anställda i SAS med 6 000 tjänster, framför allt på grund av försäljningarna av marktjänsten och Wideröe. 800 jobb tas bort i Sverige, Norge och Danmark när administrationen koncentreras till Stockholm, säger Rickard Gustafsson. Efter förändringarna räknar han med att SAS kommer ha cirka 9 000 anställda.

SAS-aktien steg med omkring åtta procent när Stockholmsbörsen öppnade, eller med 50 öre till nästan sju kronor, men föll strax tillbaka.

Robert Gustafsson, ordförande för SAS-sektionen i Svensk Pilotförening, är försiktigt positiv till planen. Men han är kritisk till hur kraven framförts.

-På vårt område har man ställt ultimativa krav och det accepterar vi inte, säger han.

Robert Gustafsson anser att ledningen gömmer sig bakom ägare och banker som får diktera villkoren.

Sven Cahier, ordförande för tjänstemannafacket Unionen, har svårt att se hur SAS generellt kan sänka Unionens medlemmars löner då de sätts individuellt och inte regleras i kollektivavtal.

-Man kan ju inte bara sänka en lön utan att ändra något i arbetet. Att ändra pensionsvillkoren är också en konstig tanke, vi har standardsystemen ITP1 och ITP2, jag har mycket svårt att tro att man kan rucka på dem.

Han är också främmande för ett nytt kollektivavtal.

Regeringen vill sälja sin del i det krisdrabbade flygbolaget. "Regeringens ambition är fortsatt att hitta en annan ägare till SAS. Den nya affärsplanen gör SAS mer attraktivt för en potentiell köpare, och ökar därmed möjligheterna för staten att minska ägandet i bolaget", enligt ett pressmeddelande.

-Staten är som ägare positiv till den affärsplan som SAS-ledningen lagt fram för att stärka företagets lönsamhet. Vi vill gärna bidra till att säkra koncernens möjlighet att genomföra den nya planen, säger Norges närings- och handelsminister Trond Giske (Arbeiderpartiet) enligt NTB.

Danmarks finansminister Bjarne Corydon anser att SAS kan överleva endast om sparplanen genomförs helt och hållet.

Fakta:

-Som bolaget tidigare meddelat ökade vinsten under tredje kvartalet med nästan 300 miljoner kronor till 568 miljoner kronor före skatt. Intäkterna ökade med närmare en halv miljard till 11,1 miljarder kronor. -Däremot var kassaflödet från den löpande verksamheten negativ, minus 123 miljoner kronor, enligt kvartalsrapporten. -SAS har även satt upp nya finansiella mål. Rörelsemarginalen, rörelseresultat i förhållande till försäljning, ska från och med räkenskapsåret 2014/2015 överstiga åtta procent. -Den finansiella beredskapen ska uppgå till minst 20 procent, räknat som likvida medel och tillgängliga krediter i förhållande till fasta kostnader. Soliditeten ska enligt målen överstiga 35 procent.

SAS vd.jpg.jpg
SAS vd Richard Gustafson.
Mest läst