Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Ingrid Persson och Jessica Olsson jobbar på föräldrakooperativet Vitsippan i Linnéstaden. Förskolan riskerar att gå i konkurs efter att bidragen till verksamheten har sänkts med närmare tolv procent.

Sänkta bidrag hotar förskolor

Drastiskt sänkta bidrag slår hårt mot många föräldrakooperativ. Följderna kan bli större barngrupper, uppsägning av personal – och konkurser.

- Vi har ingen ekonomisk "kudde", ingen buffert att ta av som kommunen. I stället blir det varsel och hundratals barn kan bli utan förskola. Det är den konkreta verkligheten, säger Pia Moberg, ordförande för föräldrakooperativet Vitsippan i Linnéstaden.

Förskolan är inrymt i en av de gamla trävillorna i Änggården. När GP är på besök är 14 av de 19 barnen på plats och leken är i full gång.

I mitten av december fick kooperativets styrelse reda på att bidragen för enskilda och fristående förskolor i Linnéstaden sänks med 11,5 procent 2010. Anledningen är att ett nytt sätt att beräkna ersättningen har införts i Göteborgs kommun.

- Vi borde ha fått veta något tidigare. Det är fullständig kalabalik för alla, säger Pia Moberg.

I snitt i hela Göteborgs kommun blir sänkningen fem procent. Enligt Claes Strand, planeringsledare på stadskansliet, motsvarar det ett barn per avdelning. Eftersom socioekonomiska skillnader vägs in varierar bidragen mellan stadsdelarna. Hårdast slår sänkningen mot Linnéstaden och Frölunda–Högsbo.

I Linnéstaden finns 14 föräldrakooperativ och 5 enskilda förskolor. Pia Moberg på Vitsippan befarar att hälften kommer att gå i konkurs.

- Det här kan bli dödsstöten för oss. Vår kassör bedömer att vi under rådande omständigheter kan ha kvar verksamheten i ett kvartal, säger hon.

Intresseorganisationen Fria förskolors samverkansorganisation, FSO, har den senaste tiden fått många samtal från oroliga föräldrar. Vd:n Mimmi von Troil är bekymrad över läget i vissa stadsdelar och har bjudit in kommunstyrelsen till en hearing i början av februari.

- Vi ser väldigt allvarligt på det här. Det slår otroligt hårt mot små enheter. Alla har inte möjlighet att ta in fler barn, utan får i stället varsla personal, säger hon.

I Linnéstaden kommer frågan att tas upp på det första nämndmötet i februari. På förvaltningen är man medveten om problematiken och har haft ett möte med representanter från föräldrakooperativen.

- Vi ser oron och ville presentera hur vi har tänkt och höra hur de själva upplever situationen, säger Carl Bartler, stadsdelschef.

Förslaget från förvaltningen är att utöka barngrupperna för att föräldrakooperativen på så sätt ska öka sina intäkter.

- Vi kommer att vara positiva till att ge tillstånd till fler barn i grupperna. I några specifika fall tillåter inte lokalerna fler barn och då får vi värdera från fall till fall hur vi ska göra, säger Carl Bartler.

Har ni någon beredskap om föräldrakooperativ går i konkurs?

- Det måste vi ha. Lösningen kan bli att ta över barn till befintliga kommunala förskolor eller att helt ta över verksamheter, säger han.

Från föräldrakooperativens sida ser man inte att lösningen skulle vara större barngrupper.

- I kommunala förskolor stoppar de bara in mer barn i grupperna och tar aldrig konflikten med personalen. Om vi tar in fler barn nu får vi personalen emot oss, säger Pia Moberg på Vitsippan.

En bild som bekräftas av Ingrid Persson och Jessica Olsson som arbetar på Vitsippan. De berättar att man redan förra året drog in på en anställd och har tagit in fler barn i gruppen. Nu är gränsen nådd, menar de.

- Vi kan inte ta in fler barn. Det går inte att jobba pedagogiskt längre med så många i gruppen, säger Ingrid Persson som inte tänker jobba kvar om barngruppen växer ytterligare.

Föräldrakooperativen i Linnéstaden har gått samman i ett nätverk för att dra upp strategier inför framtiden.

- Vårt mål är att behålla våra små barngrupper. Vi måste trycka på gemensamt och visa att detta inte är okej, säger Christina Warnvik, ordförande för föräldrakooperativet Tuvegranen i Linnéstaden.

I Göteborgs kommun finns cirka 170 enskilda och fristående förskolor.

I somras fattade riksdagen beslut om att bidragen ska baseras på de kommunala förskolornas budget. Tidigare baserades de på bokslutet med två års eftersläpning.

Tanken bakom det nya systemet är att bidragen ska bli så lika som möjligt – oavsett vem som driver förskolan.

Mest läst