Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Sänkt skatt för pensionärer

  Regeringen kommer att satsa fem miljarder för sänkt skatt för pensionärer i vårpropositionen. Sänkningen gäller från 1 januari 2011.

  Regeringen ska satsa fem miljarder för sänkt skatt för pensionärer i vårpropositionen. Sänkningen gäller från 1 januari 2011. Nyheten presenterades vid partiledarnas alliansmöte i Huskvarna.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Förslaget innebär för en ensamstående pensionär med full garantipension, född 1937 eller tidigare, en skattesänkning på cirka 1 200-1 400 kronor per år beroende på vilken kommunalskatt man har, skriver statsrådsberedningen i ett pressmeddelande.

  Tillsammans med de två tidigare skattesänkningarna blir det totalt en sänkt skatt på cirka 4 500-5 400 kronor per år.

  Pensionärernas Riksorganisation (PRO) med nära 406 000 medlemmar är både nöjd och missnöjd med beskedet.

  - Det är väldigt trevligt att man riktar intresset mot pensionärerna, säger Anders Teljebäck, PRO:s förbundssekreterare.

  Samtidigt säger han att löntagarna i och med det så kallade jobbskatteavdraget fått ännu större skattesänkningar, och att det ännu är oklart om ännu mera kommer där i vårpropositionen. Och fortfarande vill PRO driva principen om lika skatt för lika inkomst.

  -Innan vi får det är vi inte nöjda, och vi kommer inte att ge oss - inget annat duger, säger Teljebäck.

  De tidigare skattesänkningarna kostade 5,5 miljarder kronor. Nu blir det i ett slag nästan lika mycket.

  -Det blir en påtaglig förbättring i pensionärernas plånböcker, sade KD-ledaren Göran Hägglund.

  Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros inriktar sin kritik mot att alliansen inte vill ta bort den klyfta som finns i beskattningen mellan lön och pension.

  -Det enda anständiga är att pension ska beskattas på samma sätt som lön, säger han.

  Östros hänvisar till en opinionsmätning som partiet beställt. Den visar att nio av tio vill att löntagare och pensionärer ska beskattas på samma sätt.

  Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt innebär förslaget att en tredjedel av klyftan försvinner och han försvarar att det finns en viss skillnad kvar.

  - Det ger jobb och det som ger jobb förstärker pensionssystemet, säger han och hänvisar till att den som arbetar oftast har högre kostnader.

  För en pensionär med 150 000 kronor i inkomst innebär det nya förslaget en skattesänkning på cirka 2 400-2 800 kronor per år, eller cirka 4 900-5 800 kronor totalt.

  Grundavdraget trappas ner ju högre pensionen är. Högsta grundavdraget, 49 400 kronor, får pensionärer med inkomster på mellan 164 300 och 206 700. Majoriteten av pensionärerna ligger på 190 000 kronor.

  Utan en skattesänkning skulle åtta av tio pensionärer få sänkt inkomst nästa år. Genom skattesänkningen får nästan 85 procent en höjd inkomst medan bara 8,6 procent får sänkt - pensionärer med inkomster på 400 000-500 000 kronor om året.