Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sänkt skatt blir höjd skatt

Socialdemokraterna vill utplåna skattefördelen för dem som arbetar. Det tjänar ingen på, varken löntagare eller pensionärer.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Socialdemokraterna går ut i valrörelsen med krav på sänkt skatt. Jo, det är sant! Fast för säkerhets skull väljer Socialdemokraterna ut en skatt som bara är en retorisk konstruktion – pensionärsskatten. Dessutom är kravet på sänkt skatt så formulerat att det även innebär ett löfte om höjd skatt. Fast då gäller det en i högsta grad verklig skatt – inkomstskatten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Pensionärsskatten finns inte. Vad begreppet pensionärsskatt sakligt sett innehåller är att regeringens sänkt skatten på pensioner mindre än skatten på arbete. I två steg, 2009 och 2010 har skatten för pensionärer sänkts med mellan 2 750 kronor och 6 300 kronor per år genom att grundavdraget höjts. Dessutom är jobbskatteavdraget extra stort för pensionärer. Den som fyllt 65 år kan tjäna 72 000 kronor om året helt skattefritt.

Att jobbskatteavdraget för löntagare ger mer är sant. Hur stor skillnaden skall vara mellan skatt på arbete och skatt på pensioner kan diskuteras. Skillnaden får inte bli för stor. Högst sannolikt kommer ytterligare skattesänkningar för pensionärer i regeringens vårbudget. Bra, i så fall!

Men att utforma skattesystemet så att arbete alltid lönar sig bäst är i högsta grad samhällsnyttigt och därmed bra för pensionärerna. Pensionerna är ju inte sparad lön utan betalas generation för generation av dem som förvärvsarbetar.

Socialdemokraterna lovar alltså att sänka "pensionärsskatten". Men eftersom det handlar om en retorisk konstruktion behöver den som söker efter Brasklappen under löftet inte leta länge.

– Huvudsakligen handlar det om att få ned skatten för pensionärer, förklarade partisekreterare Ibrahim Baylan när han i går presenterade Socialdemokraternas skattesänkarkampanj på en presskonferens.

"Huvudsakligen" innebär att eftersom Socialdemokraterna egentligen bara lovar att på sikt ta bort skillnaden mellan skatt på arbete och skatt på pensioner, så får vi även räkna med höjd skatt på arbete. Det vore inte bra för någon – vare sig för dem som arbetar eller dem som har arbetat.

GP 11/3 -10