Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Sänkt Rot-avdrag ska betala nya hyresrätter

Regeringen vill sänka Rot-avdragen för att satsa på ett stöd till små hyresrätter och studentlägenheter med maxhyra.

Under en pressträff på onsdagen presenterade regeringen ett nytt statligt stöd för att fler små hyresrätter och studentlägenheter ska byggas.

- Byggandet av mindre lägenheter gick ner när den förra regeringen tog bort subventioner, sa statsminister Stefan Löfven (S).

Finansminister Magdalena Andersson (S) beskrev hur tillväxten hämmas av bostadsbristen som råder i över hälften av Sveriges kommuner, särskilt i storstäder och på högskoleorter.

Satsningen innehåller 3,2 miljarder kronor per år. Regeringen räknar med att 15 000 lägenheter extra ska byggas årligen. De kommer att få en maxhyra, runt 3 600 kronor per månad för en etta. Men hyran kommer att bero på var i landet lägenheten byggs.

– Det är rimligt att sätta tak när man ger ett stöd, sa klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

Den lägre hyran kommer inte att få höjas dramatiskt under ett antal år.

- Senast vi hade subventioner var gränsen 15 år, sa Magdalena Andersson.

Subventionen kommer att finansieras genom en sänkning av Rot-avdragen. Därmed bryter S ett vallöfte, men Stefan Löfven räknar med att villaägarna kommer att förstå prioriteringen.

- Vi måste få upp byggtakten så att ungdomar kan flytta hemifrån. Under 2014 ökade Rot-avdragen och kostar nu 15 miljarder per år. Vi måste göra något, sa Löfven.

Under året kommer flera utredningar, bland annat om buller, konkurrens på byggmarknaden och överklaganden att presenteras. Samtidigt sitter Energimyndigheten och Boverket och tar fram detaljer för ett stöd till energieffektiviseringar i miljonprogramsområden. Regeringen kommer under året att presentera fler åtgärder för att öka byggtakten. Målet är att 250 000 nya bostäder ska byggas till år 2020.

Oppositionen var kritisk till de nya subventionerna. Invändningarna handlade framför allt om risken att stödet bara gynnar byggbolagen och att byggtakten sjunker innan man vet hur stödet kommer att utformas. "Det är klart att många kommer att avvakta. Det blir en jakt på subventioner istället för en jakt på effektiva lösningar", skrev Caroline Szyber, riksdagsledamot för KD, på sin blogg.

Kritiken riktar också in sig på att S svikit sitt vallöfte om att behålla Rot-avdragen. Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson tycker att regeringen gör dubbelfel.

- Man tar bort något som fungerar och lägger pengar på något man vet inte fungerar, sa han på Alliansens pressmöte.

Ulf Kristersson varnade också för att svartjobben kommer att öka när Rot-avdragen tas bort.

Positivare tongångar hördes från Hyresgästföreningen. I ett pressmeddelande skrev Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, att hon såg regeringens satsning som "ett viktigt första steg för att få fart på bostadsbyggandet".

Mest läst