Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Sänkt restaurangmoms ger nya jobb i Västsverige

En sänkt restaurangmoms skulle skapa 2 500 nya jobb i Västra Götaland, varav merparten till grupper som har särskilt svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, skriver debattörerna.

Den 1 juli sänkte Finland restaurangmomsen. Efter Frankrike och Belgien blev Finland det tredje EU-landet som sänkte efter att EU-kommissionen gav möjlighet till detta från och med 2009. Men Sverige har fortfarande världens högsta restaurangmoms.

Här är dessutom momsen på mat serverad på restauranger mer än dubbelt så hög som på färdiglagad mat i en livsmedelsbutik.

Utifrån den rapport som Handelns Utredningsinstitut (HUI) har genomfört på vårt uppdrag kan vi konstatera att en sänkning av restaurangmomsen från dagens 25 till 12 procent, samma nivå som på livsmedel, skulle innebära att mellan 7 000 och 34 000 nya arbetstillfällen skapas i Sverige.

Viktig inkörsport

Vi bedömer att åtminstone 15 000 nya jobb är rimligt att vänta, vilket motsvarar en sänkning av ungdomsarbetslösheten med nästan 10 procent.

Restaurangnäringen i Västra Götaland omsätter i dag 12 miljarder kronor per år och ger 15 000 personer jobb. Om en sänkt restaurangmoms skulle få samma effekt i Västra Götaland som i landet som helhet, skulle det betyda 2 500 nya jobb här.

Restaurangbranschen är en av de viktigaste inkörsportarna till arbetslivet. Inte minst för unga då sex av tio anställda i branschen är under 34 år.

Politiker från båda blocken talar sig varma om vikten av att få ner ungdomsarbetslösheten. Vi förvånas därför över att de väljer att inte se potentialen i den enkla åtgärden att sänka restaurangmomsen och därigenom skapa nya jobb för ungdomar.

Unik möjlighet

Regeringen har haft ett och ett halvt år på sig att genomföra sänkningen, men lovar istället bara att tillsätta utredningar. Socialdemokraterna väljer å andra sidan att inte alls lyfta frågan, utan talar i stället om att avskaffa sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga under 25. I vår bransch skulle det över en natt göra ungdomar över en miljard kronor dyrare att anställa.

Sänkt restaurangmoms är en unik möjlighet att hantera flera angelägna samhällsekonomiska utmaningar samtidigt. Priset för att låta bli riskerar att bli väldigt högt. Inte bara för våra medlemsföretag, utan för alla som vill få den efterlängtade foten in på arbetsmarknaden som restaurangbranschen erbjuder. 15 000 nya jobb, varav 2 500 i Västra Götaland. Har vi verkligen råd att låta bli?

Eva Östling Ollén

vd Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare

Christer Johansson

vd Park Lane och ordförande i SHR Västra

Mest läst