Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
akut9 (kopia)

Sänkt kompetens aldrig en lösning på bristyrken

Förslaget från SKL att sänka kompetensen för att lösa bristen på socialsekreterare är en repris på liknande förslag gällande andra bristyrken inom hälso- och sjukvården. Och det är precis lika dåligt nu som då, skriver Elisabeth Flygare och Marita Tenggren, Vårdförbundet.

Replik

Socialsekreterare, 2/3

Jag kan inte annat än instämma i Pia Björking Petersson och Carina Laurin Stensson,Akademiker förbundet SSR:s artikel ”Utbildningsförakt att föreslå sänkt kompetens”.

Det är samma mönster som i svensk hälso- och sjukvård, blir det brist på någon yrkeskategori så sänker vi kraven. Ett stort antal vårdplatser i Sverige är stängda på grund av sjuksköterskebrist, då kollar arbetsgivaren vad vi kan anställa i stället. Det innebär ju i förlängningen att man tidigare haft inkompetenta chefer som anställt överkvalificerad personal som egentligen inte hade behövts. Känns inte rimligt, eller hur?

I min värld heter detta ”workshifting”.

Att SKL (Sveriges kommuner och landsting) driver på för att slopa kravet på relevant högskoleutbildning känns väl igen. Att man anser att kravet på högskoleutbildning kan ersättas med ”krav på lämplig kompetens och erfarenhet” används även i min värld. SKL:s ledstjärna är ”man tager vad man haver, sa Kajsa Varg”.

Helt andra åtgärder krävs

Jag delar till fullo SSR:s frustration när arbetsgivaren vill frångå krav på kvalitet och kompetens, när de i stället behöver ”satsa på höjda löner, en god introduktion för nyanställda, sänkt arbetsbelastning, bättre förutsättningar för chefer, ökat administrativt stöd och större möjligheter till yrkesutveckling”.

Det är som att man har lagt karbonpapper emellan SSR:s och Vårdförbundets krav för sina medlemmar. I dag finns det i Sverige 46 000 sjuksköterskor som valt att göra något annat och man kan sammanfatta varför de lämnat yrket med ett enda ord: villkorsfrågor.

Det går inte att säga som Sven Melander och Åke Cato sa i en sketch för många år sedan. ” …har man inte det, så går det lika bra med selleri”.

Elisabeth Flygare

Marita Tenggren

Vårdförbundet, Sahlgrenska universitetssjukhuset

Mest läst