Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Barnläkaren Johan Nathorst-Westfelt på Drottning Silvias Barnsjukhus.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Säger nej till omskärelser

Inget av regionens sjukhus eller övrig offentlig vård kommer att utföra omskärelser av pojkar av icke medicinska skäl.

Istället måste regionen nu upphandla denna vård som berör minst 300 ingrepp per år inom judiska och muslimska familjer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Lars-Göran Moberg är kanslichef på sjukvårdsutskottet.

– Utskottet beslöt igår att denna vård skall erbjudas patienter boende i Västra Götaland. Nu måste vi gå ut och hitta någon som är beredd att utföra ingreppen. Sektorsrådet har sagt nej till dessa ingrepp. Vi respekterar läkarnas ståndpunkt.

”Vi klarar inte av 300 ingrepp till”

Johan Westfelt är barnkirurg och representant för det medicinska sektorsrådet inom barnkirurgin som sagt nej till att utföra omskärelser.

– Vi har prioriterat bort flera åtgärder på sjuka barn, bland annat operation av förhudsförträngning av medicinska skäl. Då kan vi självfallet inte heller genomföra dessa ingrepp utan att välja bort något annat. Vi har cirka 1500 ingrepp på barn per år och klarar inte 300 ingrepp till utan att spränga ramarna.

Johan Westfelt är nöjd med att regionen går ut och upphandlar den här vården som även tidigare utförts utanför den offentliga sektorn.

Även läkarfacket konstaterar att den här vården inte bör utföras i den offentliga sektorn.

– Vi har inga utrymmen i dagens sjukvård och därför får man vända sig till den privata sektorn, säger Christina Berntsson vid Läkarförbundet i Västsverige.

Muslimska föreningar positiva

Det finns i dag en läkare som också är rabbin som utför omskärelser av judiska pojkar ofta i hemmet. Det handlar om sju-åtta pojkar per år.

Flera muslimska föreningar ser det som positivt att regionen kommer att utföra ingrepp på några platser i Västra Götaland. Även för muslimska patienter finns en läkare som genomför sex-sju ingrepp per år på egen klinik och som även har erbjudit Lundby sjukhus ett samarbete.

Det är ännu inte klart vad avgiften blir för omskärelse i Västra Götaland. Tidigare belopp på 2500 kronor får sannolikt räknas upp. Beloppet är från 2002 och självkostnaden är högre i dag. Ingen subventionering får ske.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.