Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Säg nej till trängselskatten – få bort Västlänken

Det finns ingen anledning att tro att de etablerade partierna kommer att byta ut Västlänken mot ett annat alternativ självmant om trängselskatten får fortsätta, skriver Theo Papaioannou (VV) och Håkan Andersson (VV).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Västlänken lovordas om och om igen av förespråkarna, senast på GP Debatt av Johan Nyhus (S) och Ulrika Frick (MP). Inte ett ord om olönsamheten som Västlänken innebär, om påverkan på stadsbilden under byggtiden eller risken att projektet överstiger budget och dränerar framtida satsningar på investeringsmedel. Till detta läggs fantasifulla förslag fram om utbyggnader av Västlänken till Askim, Särö, Hisingen och nedgrävning av spårvagnar som alla helt saknar finansiering.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kollektivtrafik kostar och dess budget delas med sjukvård, skola, barn och äldreomsorg, ja allt som ingår i vår välfärd. Hur mycket är vi villiga att betala för kollektivtrafiken? Den är tyvärr långt ifrån gratis men Miljöpartiet förespråkar ännu större subventioner. Hur många vet att kollektivtrafiken i Västra Götalandsregionen redan är subventionerad med cirka 50 procent? Det innebär att när man betalar 20 kronor för en biljett så betalas 20 kronor ytterligare med skattemedel. Utöver detta subventionerar Göteborg Stad även i dag månadskort, skolungdomskort och pensionärskort.

Vägvalet anser att det är helt fel att lägga över 20 miljarder kronor i en korg, samtidigt som det stora flertalet resenärer lokalt i Göteborg inte ges några alternativ eller förbättringar.

Sätt press på partierna

Det finns ingen anledning att tro att de etablerade partierna kommer att byta ut Västlänken mot ett annat alternativ självmant om trängselskatten får fortsätta. Det har de rödgröna och Alliansen tydligt visat, både i regionen och i kommunen.

Din största chans att få bort Västlänken är att sätta press på de etablerade partierna i höstens val. Är du göteborgare så röstar du på Vägvalet och nej till trängselskatten. I kranskommunerna blir din röst på Vägvalet i regionen det närmaste du kan komma folkomröstningen i Göteborg.

Tillsammans sätter vi hårt mot hårt och tvingar partierna till förhandlingsbordet.

Theo Papaioannou (VV)

partiledare, Vägvalet

Håkan Andersson (VV)

partisekreterare, Vägvalet