Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Säg nej till omskärelse av pojkar

  I min värld har alla människor rätt till sin kropp, även små pojkar. Därför motsätter sig Sverigedemokraterna regionens beslut att erbjuda omskärelse av små pojkar, skriver Patrik Ehn.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Det är med bestörtning som många av oss tagit del av Patrik Sjöbergs berättelser om de sexuella övergrepp han utsattes för som ung idrottare. Jag har själv en yrkesbakgrund som lärare i bland annat idrott och kan inte annat än instämma i Riksidrottsförbundets krav om att ge idrottsrörelsen samma rättigheter på området som förskolorna har.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Detta är en fråga som Sverigedemokraterna drivit tidigare på kommunal nivå ute i landet, och i riksdagen har partiet lagt förslag om ett inrättande av ett register över dömda pedofiler som ska vara tillgängligt för vissa grupper.Idrottsrörelsen måste få ökade möjligheter att förebygga att barn och ungdomar blir utsatta för sexuella övergrepp. Jag ser det som självklart att idrottsrörelsen ska få tillgång till samma verktyg som förskolorna har i det förebyggande arbetet mot att barn utnyttjas sexuellt.

  Snart är det val till regionfullmäktige, men vad många inte känner till är att Västra Götalandsregionen vill medverka till sexuella övergrepp i form av könsstympning av små pojkar. Omskärelse av barn är tillåten i lag sedan tio år tillbaka, och för ett och ett halvt år sedan beslutade Västra Götalandsregionen om att erbjuda just omskärelse av barn.

  I Västra Götalandsregionen finns så kallade medicinska sektorsråd, oftast bestående av ett antal välmeriterade läkare inom den aktuella specialiteten. I slutet av 2008 skrev sektorsrådet i barnsjukvård att man inte borde utföra omskärelser utan medicinska skäl på patienter under 18 år. Flera av regionens anställda läkare har meddelat att de vägrar att göra icke-medicinska ingrepp av den här typen på små barn, men de styrande i regionen står på sig och har därför valt att annonsera efter privata vårdgivare som ska omskära pojkarna i stället.

  I min värld har alla människor rätt till sin kropp, och det gäller även små pojkar. Oavsett vad man anser om omskärelse så är det ingen annan än den vuxne mannen som ska besluta om han ska omskäras eller inte. Att en pojke råkat födas av föräldrar med en viss religiös sedvänja rättfärdigar inte könsstympning. Det kan inte vara regionens uppgift att upprätthålla sådana religiösa traditioner.

  I valet den 15 maj står Sverigedemokraterna på pojkarnas sida. De övriga partierna i regionen väljer religionen.

  Jag frågar mig nu, var är ni? Ni kristdemokrater som talar om människovärdet? Ni socialister som förkastar religiösa ritualer? Ni liberaler som säger er försvara individens fria val?

   

  Patrik Ehn, SD

  gruppledare för SD i regionfullmäktige