– Jag har inte tänkt så jättemycket på det. Men jag är ute i skogen och springer med honom varje dag, och han är oftast lös. Så jag får väl försöka ha lite extra koll säger Emma Bäckström med med hunden Timo Räisänen.
– Jag har inte tänkt så jättemycket på det. Men jag är ute i skogen och springer med honom varje dag, och han är oftast lös. Så jag får väl försöka ha lite extra koll säger Emma Bäckström med med hunden Timo Räisänen.

Så slipper du masken

ANNONS
|

Dvärgbandmasken påträffades i slutet av förra veckan hos en räv som skjutits i Uddevallatrakten. Bodil Ström Holst, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), konstaterar att det därmed finns all anledning till extra försiktighet för områdets hundägare.

– Hundar drabbas inte av sjukdomen men de kan sprida smittan till människor. Den spridningen måste vi försöka undvika, säger hon.

Smågnagare

Myndigheten har gått ut med nya rekommendationer på sin hemsida. Rekommendationerna gäller hundägare i Uddevalla, Vänersborg, Munkedal och Färgelanda.

– Hundar smittas av sorkar och andra smågnagare, så har man en hund som alltid går kopplad är det ingen risk. Men hundar som springer löst i skogen kan ha smittats, säger Bodil Ström Holst.

ANNONS

SVA rekommenderar först och främst en omedelbar avmaskningskur. För hundar vars ägare fortsätter att rasta dem ute i skogen tycker Bodil Ström Holst att en ny avmaskning bör göras var fjärde vecka.

Enligt henne behöver hundägarna inte oroa sig för att det skulle bli för tätt mellan behandlingarna.

– Det finns ingen risk för hunden som motiverar att man inte skulle avmaska, säger hon.

Katter

När det gäller katter bedömer SVA att det än så länge inte finns anledning till några särskilda åtgärder. Katter jagar visserligen smådjur i en helt annan utsträckning än hundar, men det finns inget som tyder på att katter skulle kunna sprida dvärgbandmasken vidare till människor.

– Man har inte kunnat påvisa det. Parasiten är helt enkelt inte anpassad till katter, säger Bodil Ström Holst.

Om en människa infekteras med dvärgbandmask kan masken bilda blåsor i levern och andra inre organ. Tillståndet betecknas som både allvarligt och svårbehandlat.

• Håll hunden kopplad när du rastar den.

• Om hunden har fått gå lös i skogen: tvätta händerna efter att du klappat den. Pussa inte på hunden.

• Avmaska hunden med praziquantel. Upprepa behandlingen var fjärde vecka så länge som hunden vistas ute utan koppel.

• Duscha och schamponera hunden i samband med första avmaskningen.

• Hantera hundens avföring som att den är smittsam. Lägg den i ett kärl för brännbart avfall och fortsätt med det under tre dagar efter avmaskningen.

ANNONS