Företrädare för de två blocken samtalar i rådhuset. På bild är Danel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Helene Odenjung (L).
Företrädare för de två blocken samtalar i rådhuset. På bild är Danel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Helene Odenjung (L). Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Så kan skriftliga avtalet mellan Alliansen och rödgrönrosa falla

Alliansen och de rödgröna har tecknat en skriftlig överenskommelse om valteknisk samverkan, men lösningen hänger på små marginaler vilket innebär att den kan falla.
– Väljer fler att rösta på vår budget, eller någon annan, då faller överenskommelsen, säger Daniel Bernmar (V).

ANNONS
|

Under onsdagen stod det klart att Alliansen och de rödgrönrosa har ingått en valteknisk samverkan. Det innebär att flera partier går ihop för att få en optimal utdelning av mandat.

Det är också i enlighet med hur man gjort tidigare inom Göteborgspolitiken. Efter förra valet ingick S-ledda styret och Alliansen i en sådan samverkan, för att tydliggöra maktförhållandena mellan styre och opposition i nämnder och bolag.

Men det handlar inte om någon politisk överenskommelse.

– Det handlar alltså om att det största och näst största budgetalternativet erkänner varandra, det följer en praxis som finns, säger Axel Josefson (M).

ANNONS

På onsdagen menade S-ledaren Ann-Sofie Hermansson att det fortfarande är lång tid kvar till budgetmötet den 22 november, då beslutet om nytt styre och budget fattas formellt. Under den kvarvarande tiden kommer hon att ägna sig åt fortsatta samtal för att hitta ett stabilt majoritet styre.

LÄS MER:Alliansen bildar historiskt minoritetsstyre i Göteborg

Josefson (M): "Tiden har runnit ut"

Men Axel Josefson menar att överenskommelsen står fast och dörren gentemot Socialdemokraterna, och även Demokraterna, nu är stängd.

– Vi är fortfarande öppna för att komma överens i flera frågor, det har vi varit hela tiden. Men vi kommer inte forma en gemensam budget i detta läget, tiden för det har runnit ut. Det gör att vi behöver gå vidare i processen nu, säger han.

Det samma gäller presidieposter?

– Ja det är det. Våran överenskommelse bygger på att Alliansen tar ordförande, och förste vice ordförande, och rödgrönrosa tar andre vice ordförande i nämnder och bolag.

Det finns ingen chans att överenskommelsen kommer att ändras?

– Nej, det är en skriftlig överenskommelse som vi har skrivit på gemensamt.

Den skriftliga överenskommelsen bygger på att Alliansens budget i nuläget samlar flest mandat, men det handlar inte om att släppa fram Alliansens politik, menar Daniel Bernmar (V). Han säger att överenskommelsen slutar gälla så fort något annat budgetalternativ samlar bredare stöd än Alliansens.

ANNONS

– Det som vi har kommit överens om är att så länge Alliansen är den största budgetkoalitionen så är det de som tillsätter presidierna, väljer S att rösta på vår budget då gäller inte den här överenskommelsen, utan den gäller bara om flest stödjer Alliansen, säger Daniel Bernmar.

Som läget ser ut nu skiljer det sig fem mandat mellan rödgrönrosa och Alliansen, förutsatt att alla andra konstellationer röstar på sina egna förslag.

LÄS MER:Socialdemokraterna och Demokraternas plan: Sätta krokben för Alliansen

Bernmar (V): "Situationen ser ut som den gör"

Han menar att den valtekniska samverkan "bringar ordning" i det mycket komplexa parlamentariska läget.

– Situationen ser ut som den gör med att Alliansen just nu har flest röster. Då försöker vi skapa en stabil situation för att undvika det kaos vi har sett i andra kommuner, där vi har sett kommunstyrelse ordförande från ett parti, budget från ett annat, och nämnder styrda av ett tredje parti, säger han.

Men Ann-Sofie Hermansson vänder sig emot att en valteknisk samverkan skulle vara praxis.

– Sådana praxis finns inte, sa hon under en presskonferens på onsdagen.

Hon utvecklade sitt resonemang genom att hänvisa till det osäkra läget.

– Det finns ingenting som säger att man måste göra det. Vi har ett valresultat i Göteborg som säger att vi inte har några block, då finns det inget rödgrönrosa och inget Alliansen. Därför måste man inte använda sig av praxis.

ANNONS

LÄS MER:Mycket talar för ett maktskifte – men klart är det inte

FAKTA: Mandatfördelning

Alliansen: 24 mandat

Rödgrönrosa (V-MP-FI): 19 mandat

Socialdemokraterna: 17 mandat

Demokraterna: 14 mandat

Sverigedemokraterna: 7 mandat

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS